Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Čínští vědci odpálili z opuštěné ponorky raketu. Pomůže předpovídat tajfuny

Čínští vědci odpálili raketu z ponorky. Bude měřit počasí. (Ilustrační foto)
Čínští vědci odpálili raketu z ponorky. Bude měřit počasí. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia)
Autor: nkov - 
31. ledna 2019
13:05

Čínským vědcům se jako prvním v historii podařilo odpálit raketu z ponorky bez posádky. Šlo přitom o tzv. raketovou sondu používanou k pozorování počasí. Sonda je součástí projektu Čínské akademie věd.

„Raketová sonda byla odpálená z poloponorné ponorky bez posádky určené k dlouhotrvajícím misím. Sonda je velice pohyblivá a má velký rozsah. Jde používat i za špatných podmínek na moři, v budoucnu se navíc vyplatí i ekonomicky,“ řekla vedoucí výzkumu Hongbin Chen.

Výzkumníci se rozhodli použít k odpálení rakety ponorku, aby zvýšili přesnost. „Poloponorná ponorka bez posádky je ideální místo k monitorování meteorologického prostředí na moři. Atmosférické informace dodané sondou budou použity ke zpřesnění předpovědí počasí na moři a v přímořských oblastech,“ vysvětluje Juni Li, spoluautor projektu.

Tým výzkumníků má nyní v plánu využít stejného způsobu k odpálení dalších sond, které budou tvořit celou síť pro sběr meteorologických dat nad oceánem. Data mohou být následně využita například k předpovídání nebezpečných fenoménů, jako jsou tajfuny nebo hurikány.

Zobrazit celou diskusi