Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Elita v Davosu: Soros pobouřil Číňany, dívka (16) přivolávala paniku a strach

Autor: ČTK, simao - 
26. ledna 2019
22:35

Chci, abyste poznali paniku a strach. Účastníkům Světového ekonomického fóra (WEP) v Davosu to řekla 16letá švédská aktivistka v boji proti změně klimatu Greta Thunbergová. To americký finančník maďarského původu George Soros označil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga za nejnebezpečnějšího protivníka otevřené společnosti.

Čínské ministerstvo zahraničí se proti Sorosovým slovům ohradilo a obvinění označilo za nesmyslné. Soros svá slova pronesl na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Soros: Nejnebezpečnější protivník je z Číny

Soros, který skrze svou charitativní činnost podporuje liberální hodnoty, ve svém projevu prohlásil, že Čína je nejbohatším, nejsilnějším a technologicky nejrozvinutějším autoritářským režimem na světě. „A to ze Si Ťin-pchinga dělá nejnebezpečnějšího protivníka otevřených společností,“ řekl Soros.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí řekla, že poznámky některých lidí, kteří překrucují pravdy i lži, jsou nesmyslné a nestojí za to je vyvracet.

„Doufáme, že onen Američan je schopen opravit svůj postoj, nebýt krátkozraký a objektivně, racionálně a správně ohodnotit rozvoj Číny,“ řekla čínská mluvčí, kterou cituje agentura Reuters. Vztahy mezi USA a Čínou zatěžují obchodní spory, které v loňském roce přerostly v obchodní válku, v jejímž rámci na sebe obě země vzájemně uvalovaly cla.

Spor na pozadí obchodní války

Začátkem prosince se Washington a Peking domluvily na devadesátidenním obchodním příměří s tím, že během této doby se budou snažit vyjednat obchodní dohodu a vyhnou se zavádění dalších cel.

Zdrojem rozepří je i čínská telekomunikační společnost Huawei, kterou Spojené státy podle listu The Wall Street Journal (WSJ) vyšetřují kvůli krádeži obchodních tajemství amerických firem. Západní země navíc viní Huawei, že se prostřednictvím svých zařízení podílí na čínské špionáži, což ale firma odmítla.

Školačka: Jednejte, jako kdyby vám hořel dům

Rozruch však vzbudila i 16letá Greta Thunbergová. Podle nyní už světoznámé školačky jde i na švýcarském setkání jen o peníze. Ve svém emocionálním apelu Thunbergová vyzvala vrcholné manažery a politiky, aby přijali okamžitá opatření proti změně klimatu.

„Chci, abyste jednali, jako kdyby hořel váš dům, protože to se děje,“ prohlásila mladá Švédka. „Dospělí stále dokola říkají: Mladým lidem dlužíme naději. Ale já vaši naději nechci,“ podotkla Švédka, kterou cituje agentura DPA. „Chci, abyste se ocitli v panice, abyste pociťovali strach, který každý den zakouším já,“ řekla dívka, která se stala jednou z nejvýraznějších osobností letošního fóra ve švýcarském alpském středisku.

Čas zdvořilostí už podle ní minul. „Teď nastal čas hovořit jasně. Řešení klimatické krize je největší a nejsložitější výzva, jaké kdy lidstvo čelilo,“ řekla. „Na místech jako je Davos, lidé rádi vyprávějí příběhy o úspěchu. Ale váš finanční úspěch má nepředstavitelnou cenu. A u změn klimatu musíme uznat, že jsme selhali,“ dodala aktivistka, podle níž jde i v Davosu jen o peníze. Klimatická krize ale ještě podle ní nebyla jako krize rozpoznána, a mnoho lidí si proto není vědomo jejích důsledků.

Podle mladé Švédky ale ještě existuje řešení - tak jednoduché, že ho pochopí i malé dítě: „Musíme zastavit vypouštění skleníkových plynů,“ řekla. Greta Thunbergová do Davosu přicestovala ze Švédska vlakem, protože letecká doprava má za následek vysoké emise CO2, a tudíž škodí klimatu. Švédka usiluje o silnější povědomí o ohrožení planety klimatickými změnami. Každý pátek v rámci své protestní akce Školní stávka za klima demonstruje před švédským parlamentem ve Stockholmu, čímž už inspirovala k podobným manifestacím ve světě.

pavel11 ( 27. ledna 2019 11:09 )

Aktivisti Soros jsou obrovské nebezpečí pro lidstvo je to plíživé,smrduté,zákeřné svinstvo.

prudentiacz ( 27. ledna 2019 00:37 )

Ta děvenka má pravdu - přichází panika. Důvod je ovšem jinde. Takzvanou klimatickou krizí se kamufluje jiný problém EU a tím je nulový přístup ke zdrojům. Politici o tom přímo nepromluví a Saúdské studně dále vysychají. Co teď?

Zobrazit celou diskusi