Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Biblickou horu Sinaj zničí buldozery. Saúdský princ na ní postaví luxusní metropoli

Autor: Mii - 
22. ledna 2019
07:40

Smutek, zlost a strach. Takové pocity panují poslední měsíce mezi biblickými učenci na Blízkém východě. Tíží je projekt, který chce zrealizovat saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. V Saúdské Arábii plánuje postavit nové luxusní mega město, které bude stoprocentně poháněné obnovitelnou energií. Na tom by nebylo nic špatného, jenže vybral si k tomu místo, kde se podle učenců nachází biblická hora Sinaj, informuje server Express.

Hora Sinaj je důležitým místem, které se objevuje v Bibli. Přesně tam měl Mojžíš přivést Izraelity při hledání zaslíbené země a na ní měl Bůh sestoupit z nebes a věnovat světu Desatero přikázání.

Dlouho se předpokládalo, že horou Sinaj je stejnojmenné místo na Sinajském poloostrově, v Egyptě. Čím dál více odborníků v čele s experty z Thomas Research Foundation si ale myslí, že hora Sinaj zmíněná v Bibli se ve skutečnosti nachází v Saúdské Arábii, konkrétně má jít o pahorek Jabal al-Lawz nedaleko hranice s Jordánskem.

Důkazů, které tuto teorii podporují, je podle odborníků hodně, například na hoře byly nalezeny pozůstatky izraelské osady, plus její vrcholek je ohořelý, což by odpovídalo verši z Bible. Jiní historici ovšem nesouhlasí a za horu Sinaj přece jen považují místo v Egyptě.

Futuristické město obsluhované roboty

Na hledání odpovědi, který tábor má pravdu, bude třeba čas. Ten ale učencům čím dál rychleji dochází kvůli projektu saúdského prince Salmána. Pahorek Jabal al-Lawz se nachází na místě, které vybral pro budoucí mega město nazvané Neom.

O Neomu se mluví jíž od roku 2017, kdy Rijád projekt poprvé představil v rámci masivních investic určených k obnově země. Má jít o futuristické město v plném slova smyslu, které se bude rozprostírat na ploše 26 tisíc kilometrů čtverečních (33krát větší než New York).

Celé bude poháněné obnovitelnou energií a mělo by vzniknout do roku 2025. Stavba vyjde na 500 miliard dolarů. Většinu financování zajistí státní ropná společnost Saudi Aramco, která počítá i s tím, že město bude částečně automatizované a obsluhované roboty.

Z monstróznosti projektu mají strach právě místní učenci, jelikož stavba zasáhne důležitá archeologická naleziště. „Pokud něco neuděláme, saúdská výstavba v oblasti zničí všechny důležité důkazy a zamezí budoucím výzkumům,“ stěžoval si bezpečnostní expert Ryan Mauro.

Společně s dalšími lidmi se proto zasadil o vznik organizace Sinai In Arabia, která se snaží místní úřady přesvědčit, ať stavbu zruší nebo přesunou na jiné místo. Mnoho míst v okolí hory totiž stále nebylo dostatečně prozkoumáno – ať jde o malby v jeskyních nebo masivní hřbitov. To vše by buldozery při vzniku města zničily.

Kvůli vraždě novináře výstavba stojí

Výstavba byla nicméně dočasně pozastavena poté, co byl v Turecku zavražděn saúdský novinář Džamál Chášukdží. Saúdská Arábie nejdříve popírala, že k něčemu podobnému došlo, až později přiznala, že šlo o naplánovaný akt a zatkla osmnáct podezřelých osob.

Podle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) byl objednavatelem vraždy osobně korunní princ Salmán, který měl být podrobně informovaný o brutálních podrobnostech celého aktu. Salmán to odmítl, i tak se ale vražda stala mezinárodní kauzou, kvůli které některé země omezily obchodní styky se Saúdskou Arábií.

Zobrazit celou diskusi