Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pochodu„žlutých vest“ se zúčastnilo 84 tisíc lidí. Protest doplnil slzný plyn i symboly rakví

Aktualizováno -
19. ledna 2019
18:30
Autor: ČTK, nkov - 
19. ledna 2019
14:25

Ve Francii se dnes konal další, v některých městech již desátý sobotní protest žlutých vest, kterého se podle úředního odhadu zúčastnilo přes 80.000 lidí. Zatímco v Paříži byla akce klidnější a bez rekordní účasti, v Toulouse rekord padl a ostřejší střety zažilo Bordeaux. V celé zemi bylo podle agentury AFP zadrženo "několik" desítek osob, přičemž v Paříži přes 40. "Macrone odstup!" volali v metropoli protestující na adresu prezidenta Emmanuela Macrona, pokoušejícího se uklidnit protestující spuštěním celonárodní debaty o problémech země.

Podle večerního odhadu ministerstva vnitra dnes v celé Francii demonstrovalo 84.000 lidí, tedy stejně jako minulou sobotu, napsal list Le Monde. I tentokrát oficiální odhad žluté vesty na facebooku zpochybnily. Ulicemi Paříže dnes podle policie prošlo asi 7000 osob. Protest byl přitom až nezvykle klidný, jen v jednom případě policisté použili vodní dělo a slzný plyn proti skupině demonstrantů, kteří na ně házeli lahve a dlažební kostky.

Někteří demonstranti podle médií kráčeli i se zpodobněním rakví v narážce na deset obětí na životech od začátku protestů, které v polovině listopadu odstartovala nespokojenost s mezitím odvolaným zdražením pohonných hmot.

S příchodem tmy se střety s policií rozhořely v Bordeaux mezi katedrálou a radnicí. Podle agentury AFP tam mladí maskovaní lidé rozbíjeli chodníky, aby měli čím házet po policistech, kteří je pak rozehnali s nasazením vodního děla a slzného plynu.

Problémem jsou gumové projektily

Také v Rouenu došlo k několika incidentům a policie použila slzný plyn, uvedl list Le Parisien na svém webu. Transparenty demonstrantů, kterých tam podle médií bylo kolem 2000, si tropily posměch z Macrona i z policejního násilí. "Svoboda, rovnost, Flashball!" hlásal jeden z plakátů v narážce na heslo republiky a značku policejních granátometů.

K zajištění pořádku bylo v zemi nasazeno okolo 80.000 policistů, tedy přibližně stejně, jako bylo minulý víkend demonstrantů. Jen v Paříži na pořádek dohlíželo na 5000 policistů, uvedla AFP s odvoláním na policejní prefekturu.

Pokud jde o účast, rekordní byla v Toulouse, kde se sešlo kolem 10.000 demonstrantů. V Lille, v Béziers a v Angers vyšlo do ulic 2500 až 3000 lidí. Dvě tisícovky žlutých vest protestovaly v Rennes a v Nancy.

Organizátoři demonstrace v hlavním městě vyzvali účastníky, aby si s sebou vzali "květinu či svíčku" k uctění památky "zabitých či zraněných pro věc (protestů)" od jejich začátku 17. listopadu. Výzva souvisí s polemikou okolo používání gumových projektilů policií. Ty podle kritiků způsobily desítky vážných zranění, zejména v případě zásahu hlavy.

I přes tyto polemiky 58 procent Francouzů nepovažuje použití síly policií za nepřiměřené, napsal list Le Figaro s odvoláním na průzkum společnosti Odoxa-Fiducial. Více než čtyři pětiny Francouzů se podle této ankety obává dalšího ničení veřejného a soukromého majetku. Přes dvě třetiny se domnívají, že vláda není na výši situace.

Za nejpřekvapivější ale autoři průzkumu označili zjištění, že 64 procent dotázaných vyčítá - obecně chváleným - pořádkovým silám, že nejsou dostatečně efektivní ve střetech s výtržníky.

Od začátku protestů ministerstvo vnitra zaregistrovalo kolem dvou tisícovek zraněných demonstrantů a tisícovky policistů, a to včetně 31 vážných zranění, způsobených v 13 případech zásahem gumového projektilu do hlavy a v ostatních případech výbuchy ohlušujících granátů se slzným plynem či užitím fyzické síly, připomněl Le Parisien. Realita však může být horší než úřední údaje, protože novinář David Dufresne specializující se na policejní problematiku se podle listu dopočítal 308 případů. Z toho 108 lidí utrpělo zásahy do hlavy a 15 lidí přišlo o oko.

ones ( 19. ledna 2019 19:14 )

Blesk jak kalí vodu, když k těm 7000 tis. žlutých vest přidáte ještě 20000 tis ,tak to bude akorát , nejnovější sčítání s Paříže !

Zobrazit celou diskusi