Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Manuelu (†16) uškrtil syrský uprchlík, tělo hodil do křoví. Dívka žádala o pomoc policii už v prosinci

Rakouskem otřásá vražda dívky (†16). Do křoví ji pohodil syrský uprchlík, tvrdí policie. (ilustrační foto)
 (Autor: Profimedia)
Aktualizováno -
14. ledna 2019
14:30
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
14. ledna 2019
06:25

Rakouská policie v noci na dnešek zadržela 19letého uchazeče o azyl ze Sýrie kvůli podezření ze zavraždění 16leté Manuely K. ve Vídeňském Novém Městě. Agentuře APA to sdělila dolnorakouská policie. Tělo místní dívky se našlo v neděli v místním parku.

Podezřelého mladíka policie zadržela v noci na dnešek, přiznal se, že dívku uškrtil. Podle státního zástupce Michaela Bauera Syřan svou oběť znal. Motiv svého činu ale nesdělil. Podezřelým je bývalý přítel mladé Rakušanky Jazan A., Syřan v zemi pobýval od roku 2015.

Jejich vztah trval rok, nedávno se ale rozešli. Podle dívčiných přátel zůstali v kontaktu, často se spolu hádali. Podle Bauera bylo již loni v prosinci na mladíka podáno trestní oznámení kvůli sexuálnímu obtěžování a ublížení na zdraví. V obou případech byla poškozenou nakonec uškrcená dívka.

Dívka v sobotu večer odešla na večírek a už se z něho nevrátila. Rodiče se v neděli ráno obrátili na policii, pak se společně se známými vydali dívku hledat.

Tělo dívky našlo v neděli dopoledne několik lidí, byla mezi nimi i matka oběti, pohozené v houští a přikryté listím a větvemi. Pachatel se zjevně pokusil mrtvou schovat, sdělila policie. Vyšetřovatelé věří, že syrský uprchlík byl poslední, kdo dívku viděl živou.

Starosta Vídeňského Nového Města Klaus Schneeberger řekl, že jeho město „je v šoku“. „Když se žadatel o azyl dopustí trestného činu, musí být deportován,“ vyjádřil své přesvědčení lidovecký starosta. Podle něj úřady pochybily, když Syřanovu žádost o azyl nezamítly již po loňském incidentu.