Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Osamělý George“ je po smrti. Spolu s ním vyhynul celý živočišný druh

Autor: FiM - 
12. ledna 2019
21:50

Uhynul poslední stromový hlemýžď svého druhu, latinsky nazývaný Achatinella apexfulva. Žil na Havaji a dostal přezdívku „osamělý George“. Celý tento živočišný druh tak vědci prohlásili za vyhynulý. Šlo přitom o jeden z vůbec prvních druhů objevených na Havajských ostrovech, upozornilo zdejší ministerstvo půdy a přírodních zdrojů, informovala CNN. 

Havajský hlemýžď, patřící k druhu stromového hlemýždě, vstoupí do historie coby poslední tvor svého druhu.. I proto mu biologové říkali „osamělý George“. Formálně patřil do druhu Achatinella apexfulva, dožil se čtrnácti let a již od svého narození byl „šnečím sirotkem“. Byl totiž posledním na naší planetě.  

„Achatinella apexfulva se nyní připojuje ke stovkám druhů hlemýžďů, které zmizely z havajských ostrovů za posledních několik desetiletí. Počet druhů na Havaji se blížil k 800. Tři čtvrtiny těchto druhů jsou nyní vyhynulé,“ okomentoval situaci emeritní profesor univerzity na Havaji Michael Hadfield.

„Osamělý George patřil k nejznámějším stromovým hlemýžďům, šlo o velké a hezké hlemýždě, kteří se vyskytovali v lese,“ řekl Hadfield o vyhynulém rodu. A dodal varovnou předpověď: „Není pochyb o tom, že jen deset podobných druhů stále žije, žádný z nich ale nepřežije v následujících 10 letech.“

Oddělení pozemků a přírodních zdrojů označilo Georgův skon za „významnou ztrátu pro místní obyvatele, George se objevil v řadě článků a stovky školních dětí ho v průběhu let viděly na vlastní oči“.

Na Havajských ostrovech byli hlemýždi hojně se vyskytujícím živočišným druhem, postupem času se stále více dostali pod tlak invazivních druhů, například krys. Také jim neprospěla lidská činnost, která ničila jejich přirozené prostředí. Početní stavy hlemýžďů jsou i proto stále více decimovány.

Video  Slimák  - /Youtube/
Video se připravuje ...

 

diskutujici ( 13. ledna 2019 08:58 )

Tim to zacina - staci invazivni druh a je vymalovano. Btw. uz vim, proc se int. bankovnictni sporitelny prejmenovalo na George. Taky nebude mit dlouheho trvani.

Zobrazit celou diskusi