Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Chci výsledky.“ Vůdce KLDR Kim Čong-un vyslal Trumpovi vzkaz ohledně zbraní

Autor: ČTK - 
10. ledna 2019
06:46

Severokorejský diktátor Kim Čong-un by rád docílil při druhém summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem výsledků, které by ocenilo mezinárodní společenství. Oznámila to oficiální čínská agentura Nová Čína, podle níž Kim o svých záměrech mluvil během jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Korejský prezident Mun Če-in vzápětí uvedl, že summit USA-KLDR i jednání lídrů obou Korejí jsou takřka hotovou věcí.

Kim navštívil svého hlavního spojence začátkem týdne a pozorovatelé cestu vysvětlují jako snahu koordinovat postoje před zatím oficiálně nepotvrzenou druhou schůzkou s Trumpem. 

Vůdci USA a KLDR se sešli poprvé na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. Společně se zavázali k úsilí o denuklearizaci a mír na Korejském poloostrově a k vybudování nových vztahů mezi USA a KLDR. Ujednání ale neobsahovalo příliš konkrétní závazky a rozhovory od té doby nepokročily. 

Podle Kima by měl druhý summit přinést výsledky, ale KLDR zároveň potřebuje, aby byly brány vážně její důvodné obavy spojené s jaderným odzbrojením.

Severní Korea označuje své jaderné zbraně za pojistku před možným útokem ze strany USA či sousední Koreje a bez ohledu na loňské zmírnění napětí ve vztazích s Washingtonem se dosud neodhodlala výrazněji pokročit v odzbrojování. Zatím rovněž nedodala podrobnosti o svém jaderném arzenálu, k jehož kompletní likvidaci se snaží Trump Kima zatím neúspěšně přesvědčit. 

Korejský lídr Mun dnes podle agentury AFP řekl, že Kimova čínská cesta naznačuje brzké uspořádání vrcholné schůzky s Trumpem. Na spadnutí je podle něho i další jednání obou hlav zemí Korejského poloostrova. Mun rovněž uvedl, že bude tlačit na omezení sankcí proti KLDR tak, aby bylo možné obnovit provoz společného průmyslového komplexu Kesong.

Takto vypadalo první setkání Kim čong-una a Donalda Trumpa:

shithole ( 10. ledna 2019 09:06 )

Nejhorší je Putin, který chce být vládcem celého světa jako car.

5nastolevceskych ( 10. ledna 2019 09:04 )

Kim se jaderných zbraní nikdy nevzdá. Už dříve švindloval denuklearizaci. Je to křivák jako každý komouš.

Goja ( 10. ledna 2019 07:49 )

ja mam sice jenom sedmou třidu polityce moc nerozumim ale co vim je že vy dva ste pro celi svět hrozbou.

Zobrazit celou diskusi