Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Armáda obsadila státní televizi i rozhlas. Pokus o převrat v Gabonu selhal, pučisty zneškodnili

Aktualizováno -
7. ledna 2019
16:12
Autor: ČTK - 
7. ledna 2019
09:35

Vojáci v Gabonu na západě Afriky ve vysílání státní televize v pondělí oznámili, že zahájili státní převrat. Podle agentury AP ve svém prohlášení uvedli, že přebírají kontrolu nad tamní vládou. Vojáci časně ráno také obsadili státní rozhlas a vyjádřili nespokojenost s prezidentem Alim Bongem (59), který se po mozkové mrtvici zotavuje v Maroku. Podle agentur byl pokus o převrat záležitostí pěti vojáků a všichni už byli zneškodněni.

Bongo je v čele země od roku 2009. K moci se dostal po smrti svého otce Omara Bonga, který státu vládl téměř 50 let.

Vojáci v prohlášení vyjádřili nespokojenost s novoročním projevem prezidenta. Podle nich v něm Bongo jen posílil pochybnosti o tom, že je schopný plnit své povinnosti jako hlava státu.

Státní převrat v Gabonu: 

Prezident v projevu přiznal, že má zdravotní potíže, uvedl však, že se cítí dobře. Podle agentury Reuters v televizním záznamu vyslovoval nezřetelně některá slova a nepohnul pravou rukou, působil nicméně, že je v dobrém stavu.

Situace je pod kontrolou, pučisté byli zatčeni

Mluvčí vlády Guy-Bertrand Mapangou oznámil, že situace je pod kontrolou a že byli zadrženi byli čtyři pučisté, kteří v noci na pondělí obsadili budovu rozhlasu a televize. Pátý je na útěku. Bezpečnostní složky budou nyní několik dní sledovat situaci v ulicích metropole Libreville, dodal. Městem projížděla ozbrojená vozidla i tanky.

V čele pučistů stál podle agentury Reuters poručík Kelly Ondo Obiang, který ráno přečetl v televizi prohlášení. Dopaden byl jako poslední. Agentura AFP s odvoláním na prezidentský úřad uvedla, že dva z pučistů byli zabiti. „Bezpečnostní síly zaútočily na budovu rozhlasu, zabily dva členy komanda a osvobodily rukojmí,“ uvedl odpoledne v prohlášení úřad prezidenta. Podle AFP bylo v komandu šest vojáků, jimž se ráno podařilo přemoci policisty před budovou státní televize a rozhlasu a zajmout pět novinářů a techniků.

Vojenské zdroje agentury Reuters však pod podmínkou anonymity uvedly, že organizátoři převratu zadrženi nebyli.

Puč podpořily stovky lidí

Podle zpravodajského serveru BBC je pokus o převrat překvapující především proto, že armáda byla vždy věrná Bongově rodině. Většinu z ní tvoří prezidentská garda, jejíž členové pochází z rodného kraje prezidenta.

Před budovou rozhlasu vojáci věrní režimu dnes slzným plynem rozehnali zhruba 300 lidí, kteří přišli podpořit pokus o puč, napsala agentura Reuters s odvoláním na očité svědky. V ulicích je údajně nicméně klid.

snehulak ( 7. ledna 2019 11:46 )

Neurážej ty sprostý dobytku prezidenta Roosevelta. Na vozíku už ho zvolili prezidentem a byl jím až přes válku celých 12 let. To se u nás nemůže stát ani Zemanovi. V roce 2023 musí skončit a až ho možná budou vozit na vozíku, už na novou volbu nemá šanci. Bylo by to možné podle ústavy až v roce 2028.

dragondra ( 7. ledna 2019 10:33 )

Jsi ouplně vedle ty kašpárku, spíše tady bude více migrantů

Zobrazit celou diskusi