Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Březí kráva utekla z jatek a porodila tele. Úředníky dojala natolik, že bojují za změny

Autor: Mii - 
4. ledna 2019
12:35

Je to příběh, který dost možná změní osudy mnoha zvířat po celém státě. Kráva jménem Brianne z New Jersey během cesty na porážku začala být nevrlá a vypadla z kamionu. Policie ji našla a místo zpět na jatka ji odvezla do nedaleké záchranné stanice. Zde k překvapení všech porodila zdravé tele. Úředníci tím byli dojati a rozhodli – chtějí změnit zákon, aby na jatkách nekončila březí zvířata. Informuje o tom New Jersey Herald.

Kráva Brianne byla jednou z desítek dalších, které měly skončit na jatkách v americkém městě Paterson. Převážel je dvouúrovňový kamion. Krátce před destinací se ale jako jediná začala vrtět, vykopla dveře a vypadla z vozu přímo doprostřed místní dálnice Interstate 80.

Padala téměř z dvou a půl metru. Nic se jí ale nestalo, ani jinak výrazně neomezila provoz – byly tři hodiny ráno. „Pokud by k tomu došlo během plného provozu, mohly se stát strašné věci,“ komentoval Briannin únik John Decanto, šéf veterinární správy města Peterson.

Policie si rychle toulající se krávy všimla a snažila se ji dostat pryč z dálnice. To se jí podařilo a zvíře místo zpět na jatka odvedla do nedaleké záchranné stanice Skyland Animal Sanctuary and Rescue. Zde dostala své jméno Brianne po policistovi Brianovi, který ji odvedl.

V tuto chvíli ještě nebyl osud krávy jistý – majitel se po ní mohl shánět a nakonec ji přeci jen odvézt na jatka. Brianne ale tři dny poté porodila zcela zdravé tele, které pracovníci stanice pojmenovali Winter. Nikdo přitom netušil, že je březí.

„Nacházela se zhruba 10 minut od jatek, když vypadla z toho kamionu,“ popisovala později stanice na Facebooku. „Nikdy nebyla na svobodě a ztratila svůj domov a rodinu. To ale nebylo všechno – měla přijít i o svůj život a své dítě,“ pokračovala.

Porážce by předcházela kontrola březosti

Majitel farmy, kterému Brianne patřila, nakonec incident neřešil, ani nikoho nežaloval. Řešit ho ale začal Decanto – příběh matky, která na poslední chvíli unikla jatkám, jej dojal.

Spojil se tak s místními úředníky Andrew C. Palestinim a Christinou Stanley, se kterými chce předložit návrh změny zákona, který by porážku březích zvířat zakazoval. Každé zvíře, které má jít na jatka, by muselo projít testem březosti. Aktuálně je ve státě New Jersey možné porážet březí zvířata bez omezení.

„Když jsem k Brianne na dálnici 80 šel, viděl jsem slzy v jejích očích. Bylo to smutkem? Nebo štěstím? Nevím,“ uvedl Decanto s tím, že ať to bylo z jakéhokoli důvodu, zvířata mají emoce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

SgtPepper ( 6. ledna 2019 11:38 )

Je to z americkeho chovu. Pustte si videa kolik tam maji zvirat na jeden chov a pak pochopite. Americke zakony ohledne zvirat jsou jeste horsi jak u nas a nejaka zvirata tam nikoho nezajimaji. Zkuste se podivat na youtube na dokument Potraviny a.s.

nemocna ( 5. ledna 2019 07:01 )

Lidé jsou zrůdy a nenažranci masa, bezcitní ke zvířatům jen aby se co nejvíce nacpali a každý den, vůbec není zdravé jíst tolik masa a žít se dá i bez něj, lidé si myslí že jsou páni tvorstva a můžou dělat co chtějí se vším na světě, ničit planetu, přírodu, ovzduší, zvířata týrat, zabíjet a zbytečně, zvířata jsou mnohem lepší než člověk, mají cit a všemu rozumí i když mluví jinak, tolik pro nás lidi dělali a dělají i bez jejich zabitých těl na talíř, podnikatelé v chovech vidí jen zisky a životy zvířat jsou jim jedno, každý kdo zabije zvíře at skončí také tak a kdo chtíc žrát stejk, řízek, pečení at si představí že zabil krásného živého tvora který mohl žít a měl právo také žít svůj život na této planetě! nebyl stvořen na žrádlo lidí, masožravci zabijáci at vás pohltí rakovina střev a zhynete ve velkých bolestech

europa ( 5. ledna 2019 06:27 )

Ano, zvířata mají emoce. Viděl jsem svoji fenu plakat, když jí umřelo štěně. Ano, nejen krávy, ale i psi pláčou. Ten, kdo poslal březí krávu na jatka, ať shnije v pekle.

ivuska1 ( 5. ledna 2019 02:01 )

pacholatko : Vystizne a pravdive. Naprosty souhlas.

Milann ( 4. ledna 2019 20:11 )

JE to PRASEČINA nehledě na kvalitu toho to masa.ALE VÁM ASI JINAK PĚKNĚ HRABE ZA VŠECHNO ŠPATNÉ MŮŽOU RUSOVÉ ASI MÁTE VYHRABÁNO.

Zobrazit celou diskusi