Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Atentátník z Bostonu čeká na trest smrti. Obhájci přišli s plánem, jak zvrátit verdikt

Autor: ČTK - 
27. prosince 2018
22:23

Obhájci Džochara Carnajeva, který za bombový útok na bostonský maraton dostal trest smrti, chtějí dosáhnout zrušení verdiktu. V dnes podané žádosti k odvolacímu soudu podle agentury Reuters uvádějí, že Carnajev neměl kvůli předsudkům spravedlivý proces, neboť byl souzen přímo v Bostonu, kde zaútočil. Bombový útok v dubnu 2013 nepřežili tři lidé a přes 260 dalších utrpělo zranění.

Obhajoba tvrdí, že nezpochybňuje Carnajevův podíl na útoku, ale to, jakým způsobem byl jejich klient souzen. Džocharovi právníci chtěli od začátku proces přenést do jiného města, neboť se obávali zaujatosti bostonské poroty.

Na to obhájci upozornili i nyní, kdy uvedli, že zpravodajství o útoku a také srdceryvné příběhy o obětech a přeživších byly všudypřítomné, což ještě před zahájením soudního jednání vyvolávalo všeobecný pocit o Carnajevově vině a také požadavek trestu smrti.

Porota se na Carnajevově vině i trestu shodla, což soud v červnu 2015 potvrdil. Trest smrti dosud vykonán nebyl. Čečenec Džochar atentát provedl se svým starším bratrem Tamerlanem, který ale při policejním stíhání zemřel. Před soudem se Džochar za útok omluvil, podle obhajoby jednal pod vlivem svého bratra.

Jarabak ( 28. prosince 2018 09:40 )

Zasloužil by smažit hodně pomalu. A jeho právníci? K zblití. Nejlépe je zlikvidovat společně s jejich milovaným klientem.

krtek. ( 28. prosince 2018 08:14 )

ano, osvobodit a pak ho na chvilku pujčit pozůstalým ... třeba jim to stihne i vysvětlit . Co řešej, vybral si stát kde mají trest smrti tak s nim musí holt počítat.

zapletalikovi ( 28. prosince 2018 05:22 )

Právník dělá to, za co ho platí. Ale trochu empatie by taky neškodilo. Kdo dal šanci těm mrtvým a zraněným? Když měl dost odvahy vzít život jiným, tak jistě stejně statečně půjde před tvář Alláhovu i on sám. Ostatně čeká na něho ráj a ty věčné panny, tak co se bojí.

marfusa ( 27. prosince 2018 23:53 )

Vrazi nemají problém připravit jiné lidi o život. Sami umřít nechtějí.

Zobrazit celou diskusi