Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Saúdský princ po brutální vraždě novináře posiluje. Král vyměnil členy vlády

Autor: ČTK, Mii - 
27. prosince 2018
18:55

Saúdský král Salmán provedl změny na některých klíčových místech ve vládě. Mimo jiné jmenoval nového ministra zahraničí, kterým se stal někdejší dlouholetý ministr financí Ibráhím Asaf. Panovník rovněž podle místního tisku nařídil reorganizaci dvou nejvyšších rad země, z nichž jedna má na starosti ekonomiku a druhá bezpečnost. Obě vede jeho syn, korunní princ Muhammad bin Salmán. Král tak učinil v době, kdy čelí kritice kvůli říjnové vraždě opozičního novináře Džamála Chášukdžího.

Vražda novináře vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA. Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) podle amerického tisku tvrdí, že objednavatelem činu, jenž se stal na saúdském konzulátu v tureckém Istanbulu, byl právě korunní princ.

Bin Salmánových pravomocí se podle agentury AP ve čtvrtek ohlášené změny nedotknou. Korunní princ zůstává místopředsedou vlády i ministrem obrany. „Zdá se, že reorganizace moc korunního prince spíše upevní, protože nově byli do vlády jmenováni poradci a členové královské rodiny, kteří jsou považováni za jemu blízké,“ napsala AP.

Nový šéf diplomacie Ibráhím Asaf ve funkci nahradí umírněného Ádila Džubajra, který se stal státním ministrem pro zahraniční záležitosti, což je nižší pozice ve vládě. Exministr financí Asaf podle AP sedí ve správní radě státní ropné firmy Saudi Aramco a také ve správní radě saúdskoarabského státního investičního fondu. Dozor nad těmito institucemi má na starosti korunní princ bin Salmán. V Asafově životopise na webu Saudi Aramco se píše, že má doktorát z ekonomie na Coloradské státní univerzitě. Magisterský titul získal na Denverské univerzitě a bakalářský ve své vlasti.

O funkci přišel šéf zábavy

Změny ve vládě vyhlásil král Salmán prostřednictvím několika dekretů, které přečetla státní televize. O své funkce podle nich přišli také ministr pro média a školství. Jedinou významnější změnou, která se dotkne osob blízkých korunnímu princi, je podle AP výměna šéfa resortu zábavy. To je úřad, který byl vytvořen v minulých letech a jehož cílem je pomoci s pořádáním koncertů a dalších kulturních událostí, které byly v konzervativní zemi v minulosti dlouho zakázány.

Chášukdží, který psal pro americký deník The Washington Post a ve svých textech kritizoval korunního prince bin Salmána, byl začátkem října na konzulátu své země v tureckém Istanbulu brutálně zavražděn. Rijád dva týdny tvrdil, že novinář odešel z budovy živý, později ale přiznal, že tam přišel o život. V souvislosti s případem Rijád vyšetřuje 21 lidí, někteří z podezřelých byli zadrženi a prokuratura pro pět z nich požaduje trest smrti.

Jak Česko reagovalo na vraždu Chášukdžího:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zkzkz ( 27. prosince 2018 19:07 )

Pověsit za vejce do průvanu hajzla

Zobrazit celou diskusi