Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruským hrozbám navzdory. Ukrajina pošle své vojenské lodě do Azovského moře

Aktualizováno -
20. prosince 2018
14:45
Autor: ČTK, nkov - 
20. prosince 2018
10:03

Ukrajina neupustí od svých plánů vyslat do Azovského moře svá vojenská plavidla, navzdory nedávnému incidentu s Ruskem v Kerčském průlivu. V rozhovoru pro BBC to řekl šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov. Opačný postup by podle něj byl "faktickou legalizací krymské okupace".

Ruské vojenské lodi minulý měsíc v Kerčském průlivu zadržely tři ukrajinská plavidla a internovaly 24 členů jejich posádek. Námořníci byli později převezeni do moskevské vazební věznice a obviněni ze záměrného porušení ruských hranic. Kyjev incident považuje za ruskou provokaci. Ruské úřady obviňují námořníky z nezákonného překročení ruských hranic a chystají se je postavit před soud. 

„Ruská agrese nezastaví naše plány umístit v Azovském moři flotilu vojenských lodí,“ řekl Turčynov. „Kdybychom ustoupili, Rusko by fakticky splnilo svůj cíl, zavedlo by svévolně nové námořní hranice a legalizovalo svou okupaci Krymského poloostrova,“ řekl ukrajinský politik.

Vše je podle pravidel

Turčynov neupřesnil, kdy a v jakém počtu se ukrajinské lodi do Azovského moře vydají. Řekl, že Kyjev na palubu přizve zástupce Severoatlantické aliance a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, aby se sami přesvědčili, že Ukrajina pravidla plavby dodržuje.

Agentura Interfax oznámila, že do ukrajinské Oděsy dorazila výzvědná loď HMS Echo britského královského námořnictva. Jejím cílem je podle Kyjeva „zajistit volnou námořní plavbu“. Na návštěvě v oděském přístavu má být loď do konce týdne.

Putin o situaci v Kerčském průlivu

Ruský prezident Vladimir Putin ani na dnešní tiskové konferenci nenaznačil ochotu vyslyšet výzvu ze světa k osvobození ukrajinských námořníků zajatých minulý měsíc u Kerčského průlivu, kde Rusové ostřelovali a následně se zmocnili tří lodí ukrajinského vojenského námořnictva.

Incident vedl k dalšímu vyhrocení vztahů s Kyjevem. Tato akce se podle Putina povedla jen z hlediska zvýšení popularity stávajícího prezidenta Petra Porošenka v předvolebních průzkumech.

Putin připomněl, že ukrajinský podnikatel a opoziční politik Dmitrij Medvedčuk, považovaný za spřízněného s Kremlem, nedávno přijel do Moskvy a domáhal se osvobození Ukrajinců. „Ale jak jsem řekl, tyto otázky bude možné řešit po ukončení trestního případu,“ řekl Putin.

Ruský prezident dnes současně obvinil ukrajinské vedení, že počítalo s tím, že někteří z námořníků zahynou, ale to se naštěstí nestalo. Rusové při ostřelování ukrajinských lodí nejméně tři členy jejich posádek zranili, včetně důstojníka ukrajinské kontrarozvědky.

Na další otázku ohledně ovládnutí Azovského moře Putin odpověděl, že nehodlá omezovat běžnou plavbu z Černého do Azovského moře, a připomněl, že 11. září propluly Kerčským průlivem i ukrajinské vojenské lodě. Ani v budoucnu jim Rusko podle Putina nehodlá bránit v plavbě. Avšak incident z 25. listopadu podle něj vznikl z toho, že ukrajinské lodi chtěly do průlivu proniknout „utajeně“ a že šlo o úmyslnou provokaci.

Video  Ruská loď naráží do ukrajinského remorkéru  - Facebook.com
Video se připravuje ...

Taurus70 ( 20. prosince 2018 20:12 )

PrasePepku nemuze podivej se co ty Okrajinske svine delaji u nas,vypraskat je zpatky do jednoho do toho jejich Fasistanu,nemaji tam ani co zrat a budou si porad na neco hrat zmetci😈😈💩💩

prasatkopepicek ( 20. prosince 2018 14:17 )

A nemuze to byt tak, ze agresori jsou rusaci?

prasatkopepicek ( 20. prosince 2018 13:20 )

Konecne teple lidske slovo

pavel11 ( 20. prosince 2018 12:38 )

Fašistycká ukrajiná poporováná bandou fašistu vrahu banderovcu a americkým zlem dáblem nedá pokoj pokud nevyvolá konflikt v evropě to je její cíl.Jenže vypatlanci zla zapomínají že rusko,čína není tak jeblá jako politici evropy kteří jim skočili na špek jako obecný trotlové evropy.Dneska by zlo a zkáza dohonila celý svět vy americká paka!!

prasatkopepicek ( 20. prosince 2018 11:27 )

Turci by meli tem ruskym smejdum zavrit Brospor a Dardaneli. Aspon by videli jake to je. Rusaci navic proplouvaji clenskemu statu NATO primo hlavnim mestem. Kdyby museli vse prepravovat po sousi nebo letecky (aktualne napr zbrane do Syrie) tak by rvali. Mavic Ukrajina se jen potrebuje dostat ke svym pristavum. Proste ruska spina, nic jineho.

Zobrazit celou diskusi