Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holčička (†7) umírala žízní. Nedali jí napít ani američtí dozorci?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
14. prosince 2018
10:50

Sedmiletá dívka z Guatemaly zemřela na následky šoku a dehydratace poté, co ji a jejího otce za nezákonné překročení americko-mexické hranice zadržela americká pohraniční stráž. Oznámil to podle deníku The Washington Post americký Úřad celní a hraniční ochrany (CBP).

Dívka a její otec patřili do skupiny 163 běženců, kteří se 6. prosince sami vzdali americkým bezpečnostním složkám. O osm hodin později dítě zkolabovalo a bylo převezeno do nemocnice, kde zemřelo.

Podle deníku děvče nejedlo a nepilo několik dní. Není jasné, co se s dívkou přesně dělo během osmi hodin, které strávila v detenčním centru, zda jí strážníci dali vodu a nějaké jídlo, jak by měli.

Migranti mířící ze Střední Ameriky do USA často skončí v detenčních centrech, jsou mezi nimi i malé děti a těhotné ženy. Migranti mířící ze Střední Ameriky do USA často skončí v detenčních centrech, jsou mezi nimi i malé děti a těhotné ženy. | Reuters

Americké úřady nyní incident prošetřují. „Budeme požadovat okamžité vyšetření téhle tragédie,“ nechal se slyšet kongresman Jerry Nadler. Pohraniční stáž je totiž povinná uprchlíkům, které zadrží, poskytnout jídlo i vodu, případně deky a matrace na spaní.

Nelidské podmínky v detenčních centrech

Migranti, aktivisti i právníci pro lidská práva vedou kampaň proti nelidským podmínkám v některých zařízeních, kde bývají zatčení uprchlíci drženi. Například v Tusconu jsou prý cely špinavé a je v nich zima.

„Neštěstí je příkladem důsledků toho, když vláda začne držet nevinné lidi v nehumánních podmínkách. Nedostatek zodpovědnosti a krutost imigračního úřadu, to je to, co vede ke smrti migrantů,“ prohlásila Cynthia Pompová z organizace Americký svaz pro občanské svobody (ACLU), podle které se zvyšuje počet úmrtí migrantů v amerických detenčních centrech.

Trumpovo rozdělování rodin

Podle amerického deníku úmrtí sedmileté dívky by mohlo zpřísnit kontroly podmínek v zadržovacích centrech pohraniční hlídky a CBP, které jsou v současné době přeplněny velkým počtem rodin hledajících azyl ve Spojených státech.

Úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa čelil na jaře silnému tlaku opozice, nevládních organizací i části republikánů kvůli zavedení takzvané politiky nulové tolerance. To vyústilo v rozdělování rodin migrantů nelegálně pobývajících na území USA. Od postupu se později ve většině případů upustilo.