Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hořící auta, vodní děla, 135 zraněných a 1700 zadržených. Po protestech v Paříži uklízí

Aktualizováno -
9. prosince 2018
09:31
Autor: ČTK, simao - 
8. prosince 2018
10:14

Policie v sobotu v centru Paříže nedaleko bulváru Champs-Élysées použila slzný plyn proti některým účastníkům protestu spojovaného s hnutím takzvaných žlutých vest. Podle ministra vnitra se protestů ve Francii zúčastnilo 136 000 lidí, zranění utrpělo 135 lidí, 1723 osob bylo zadrženo. Protesty se konaly také v belgickém Bruselu a v Nizozemsku. Dnes se ve francouzské metropoli uklízí a život se dostává do normálních kolejí. Památky, jako je Eiffelova věž nebo Vítězný oblouk, které zůstaly v sobotu z bezpečnostních důvodů zavřené, znovu přivítají návštěvníky.

Celkem 136 000 lidí se v sobotu po celé Francii zúčastnilo protestů proti rostoucím životním nákladům i prezidentovi Emmanuelu Macronovi, kterých se účastní lidé odění ve žlutých vestách. Večer o tom informoval ministr vnitra Christophe Castaner. V Paříži bylo podle něj 10 000 demonstrantů. Policie zadržela celkem 1723 osob, z nichž téměř tisícovku poslala do vazby.

17 zraněných policistů

Zranění utrpělo po celé zemi celkem 118 protestujících a 17 policistů. Podle Castanera je ale situace nyní již pod kontrolou. „V okamžiku, kdy k vám mluvím, je situace pod kontrolou,“ řekl ministr vnitra.

Premiér Édouard Philippe vyzval k dialogu. Ještě před začátkem sobotního protestu spojovaného s hnutím žlutých vest zadržela policie v Paříži téměř 300 lidí. Zavřené zůstaly památky, jež jsou symbolem francouzské metropole, stejně jako obchody podél bulváru Champs-Élysées. 

Ničení a potyčky

Mezi zatčenými jsou podle policie lidé, kteří chystali „násilné akce proti jiným osobám a ničení majetku“. V Paříži se demonstranti soustředili zejména na třídě Champs-Élysées, kde policisté opakovaně použili slzný plyn a kde protestující také zapálili popelnice.

Slzný plyn nasadili také na severu hlavního města na bulváru Sébastopol, kde byly dva obrněné transportéry četnictva. Na nedalekém bulváru Haussman policisté použili vodní dělo při likvidaci improvizované barikády. Protestující zapálili několik osobních vozů, auta hořela například v ulici Rue Magellan nedaleko výstavného bulváru Champs-Élysées. Do ulic města byla nasazena vodní děla a vyjely i oddíly jízdní policie. 

Tři ze zraněných jsou policisté, informoval s odvoláním na předběžnou policejní bilanci list Le Figaro. V ulicích Paříže bylo nasazeno 8000 policistů, kteří měli k dispozici obrněné transportéry.


V celé Francii pak na pořádek mělo dohlížet na 89 000 příslušníků pořádkových složek. Demonstrace se dnes konaly také v Lyonu, Marseille nebo Grenoblu. V Grenoblu byl zatčen místní vůdce hnutí žlutých vest, napsala na svých internetových stránkách britská BBC.

Nejsilnější vlna protestů za 50 let

Během násilností, které Paříž zažila minulý víkend, radikálové útočili na policisty, rabovali obchody, zapalovali domy a auta. Lidé se nedostali mj. na Eiffelovu věž, zavřený byl také Vítězný oblouk, věže katedrály Notre-Dame či muzea Louvre, Orsay a Centre Pompidou. Byla zrušena řada divadelních představení i fotbalové zápasy.

„Uděláme vše proto, aby dnešek byl dnem bez násilí, aby dialog, který jsme zahájili tento týden, mohl za nejlepších okolností pokračovat,“ avizoval dopředu ministr vnitra Edouard Philippe, který vyzval protestující, aby se chovali umírněně.

Francouzští politici tvrdí, že současné protesty, které se kromě Paříže přelily i do dalších regionů, se jejich organizátorům z hnutí žlutých vest vymkly z rukou. Členové hnutí pojmenovaného po reflexním oděvu, který patří do povinné výbavy aut, se původně bránili proti zvýšení daně z pohonných hmot.

Od něho ale vláda tento týden ustoupila. Hovoří se o tom, že současná vlna protestů je nejsilnější za posledních 50 let. Lidé na nich dávají najevo svoji frustraci ze stagnujících příjmů a rostoucích životních nákladů.

Nedělní úklid, obchody sčítají škody

V neděli se ve ve francouzské metropoli uklízí a život se dostává do normálních kolejí. Památky, jako je Eiffelova věž nebo Vítězný oblouk, které zůstaly v sobotu z bezpečnostních důvodů zavřené, znovu přivítají návštěvníky. Obchody, které padly za oběť rabujícím radikálům, sčítají škody a opravují rozbité výlohy.

Odklízení následků nepokojů komplikuje vichr a déšť. Sobotní násilnosti v Paříži nedosáhly takových rozměrů jako o týden dříve, kdy po nich zůstalo 130 lidí zraněných, stovky zadržených a značné materiální škody. Policie před tímto víkendem zaujala novou taktiku: posílila svoji přítomnost v ulicích, násilnosti tlumila hned v počátcích a neváhala se zadržováním výtržníků a už předem kontrolovala batohy a tašky lidí mířících na demonstraci.

Macron chystá projev

Prezident Emmanuel Macron od začátku nepokojů nevystoupil před veřejností. Zásadní projev chystá na začátek příštího týdne. Na dnešek jsou demonstrace po vzoru hnutí žlutých vest plánovány v Belgii a Nizozemsku, i když se ani v jedné ze zemí zvyšování daně z pohonných hmot nechystá, podotýká agentura AP. 

Předsedkyně strany Národní sdružení (RN) Marine Le Penová na přednášce zorganizované nacionalistickou stranou Vlámský zájem (Vlaams Belang) v Belgii uvedla, že očekává od prezidenta Macorna „silné a okamžité odpovědi“ na „sociální utrpení“ lidí, kteří přišli do ulic ve žlutých vestách protestovat. Podle Le Penové by měl Macron, který ji porazil v loňském druhém kole prezidentských voleb, „vyjít z Elysejského paláce... přestat se v Elysejském paláci zavírat“. „Odpověď prezidenta republiky nemůže být jen v oblasti bezpečnostní,“ dodala Le Penová. 

Žluté vesty protestují i v Belgii a Nizozemsku 

Také v Bruselu se v sobotu policie střetla s demonstranty, kteří páchali výtržnosti během pochodu k evropské čtvrti. Informovala o tom agentura AP. Protest v belgické metropoli souvisí s demonstrací v Paříži. Protestu žlutých vest se v Bruselu účastnily podle AP řádově stovky lidí. Křičeli hesla proti Macronovi či belgickému premiérovi Charlesovi Michelovi. Macrone, Micheli, odstupte,“ volali.

Policisté proti těm z nich, kteří vytrhávali značky a házeli láhve a další předměty, použili pepřový sprej. Na některých místech byla omezena automobilová a tramvajová doprava. Policie na bruselských nádražích a ve čtvrti, v níž sídlí evropské instituce, zadržela kolem 100 lidí. Ráno protestující ve žlutých vestách na východě Belgie zablokovali dálnici, která vede do Francie.

 

Na různých místech Nizozemska včetně Amsterodamu, Rotterdamu či Haagu se v sobotu rovněž sešly stovky lidí, kteří se inspirovali francouzským hnutím žlutých vest. Protestovali především proti podle nich rostoucí propasti mezi chudými a bohatými. Někteří demonstranti požadovali demisi liberálního premiéra Marka Rutteho, jiní vystoupení Nizozemska z Evropské unie, snížení věku odchodu do důchodu či zrušení některých opatření na ochranu životního prostředí.

Rutte už v pátek uvedl, že motivaci lidí, kteří se chystají protestovat, chápe a je připraven k dialogu. Řekl zároveň, že s výtržnostmi jako ve Francii nepočítá. Nizozemci jsou podle něj jiní.

K protestům se vyjádřil i Trump a Erdogan 

K situaci ve Francii se v sobotu na twitteru vyjádřil také americký prezident Donald Trump, který dal nepokoje do souvislosti s pařížskou klimatickou dohodou. Ta podle něj „nefunguje“. „Lidé nechtějí platit velké částky peněz, hodně z toho zemím třetího světa (které jsou vedeny pochybným způsobem), aby možná ochránili životní prostředí,“ napsal prezident. Podle něj lidé na demonstracích provolávají "Chceme Trumpa!". Francouzská média neinformovala, že by na protestech podobné heslo zaznívalo. „Miluji Francii,“ dodal v tweetu šéf Bílého domu. 

Údajně "nepřiměřené násilí" používané při potlačování protestů žlutých vest dnes kritizoval také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Ti, kteří naši policii obvinili z útlaku, by se měli podívat na to, co teď dělají jejich policisté,“ řekl Erdogan. Obrázky z Paříže, Bruselu a dalších měst podle něj ukazují, že Evropa propadla "v testu z demokracie, lidských práv a svobody“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

deep_ass_flsting ( 9. prosince 2018 13:12 )

Tak doma rozsekej obývák a třeba tě máma konečně pustí ven.

deep_ass_flsting ( 9. prosince 2018 13:09 )

Sametová revoluce na francouzský způsob.

blackhole1 ( 9. prosince 2018 12:38 )

Že by se hnuly ledy..????Lidi nedejte se té vydřidušské kapitalistické špíně a vyjdete do ulit řict pravdu!!!!!

fotrpjotr ( 9. prosince 2018 12:29 )

Kdyby podobně postupovala policie u nás proti pomatencům z "milion chvilek",tak by demoklub vyskakoval až po strop.

spliny ( 9. prosince 2018 11:29 )

Bez ničení a bor.d.elu a ničení by se ničeho nedosáhlo!! Ve válce se také ničilo. Obdivuji je že se nebojí jako češi a také dosáhnou od politiků kteří se mají královsky co je třeba,jsou to hrdinové i belgičané a holaňďané také stávkují, jen češi čumí a nekonají.

Zobrazit celou diskusi