Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zkoumali tu šílené krávy. Na opuštěný ostrov Dánové vysídlí nelegální migranty

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
6. prosince 2018
15:35

Uprchlíci pobývající v Dánsku bez povolení budou převezeni na neosídlený ostrov Lindholm. Vyplývá to z kontroverzní dohody, kterou uzavřela vládní koalice a protiimigrační Dánská lidová strana (DPP). „Vysídlení“ by se mělo týkat zvláště cizinců, kteří byli v Dánsku odsouzeni a po odpykání trestu čekají na vyhoštění ze země, informovala stanice CNN.

DPP rozhodnutí přivítala a na svém twitterovém účtu k němu zveřejnila animované video, na němž je vidět loď vezoucí za nepříznivého počasí muže tmavé pleti v tradičním muslimském oděvu na opuštěný ostrov, kde je dotyčný následně vysazen.

DPP přesídlení uprchlíků doprovodila animací:

„Zahraniční zločinci nemají v Dánsku co dělat“

„Není žádný důvod, aby zahraniční zločinci zůstávali v Dánsku. Dokud se jich nebudeme moci zbavit, přesuneme je na ostrov Lindholm. V nočních hodinách se budou muset zdržovat v tamním novém deportačním středisku pod policejním dozorem. Skvělé!“ napsal mluvčí strany Martin Henriksen. Plán ale stále ještě musí schválit parlament.

Dánský ministr financí Kristian Jensen zdůraznil, že cizinci nebudou na ostrově vězněni. „Na ostrov bude jezdit trajekt, ale nebude fungovat po celých 24 hodin. Noci budou muset cizinci trávit v deportačním centru. Tímto způsobem je budeme snáz moci sledovat,“ řekl.

„V současnosti jsme totiž často svědkem toho, že někteří cizinci, kteří byli odsouzeni k deportaci, dál v zemi páchají zločiny a my nemáme způsob, jak je monitorovat,“ dodal Jensen.

Zelení: To není Dánsko, které milujeme

Podle vlády budou od roku 2021 na ostrově umísťováni cizinci, kteří nemají povolení pobývat v Dánsku, ale nemohou být deportováni, například proto, že jsou bez státní příslušnosti, nebo proto, že Dánsko nemá s jejich domovskou zemí uzavřenou příslušnou dohodu, upřesnil deník The Local.

Na ostrově budou rovněž pobývat odmítnutí žadatelé o azyl, kteří v zemi spáchali drogové a další zločiny a mají být podle soudního rozhodnutí po odpykání trestu vyhoštěni.

Rozhodnutí ostře kritizovali opoziční politici. „Zelená vláda, kterou bych chtěl vést, by nikdy nenutila lidi pobývat na opuštěném ostrově,“ prohlásil vůdce strany Alternativa Uffe Elbaek. „Nehumánní politika vytváří úplně jiné Dánsko, než je to, které miluji,“ dodal. 

Na ostrově hledali lék i proti prasečímu moru

Ostrov Lindholm o rozloze sedmi hektarů byl doposud veřejnosti nepřístupný a byl využíván pro výzkum virů, které způsobují takové choroby, jako je nemoc šílených krav či prasečí mor. Výzkumné zařízení se nyní přesune do Kodaně a nahradí ho uprchlické centrum s kapacitou 100 lidí, píše deník The Local.

Vůdce Liberální strany Venstre (RV) Morten Östergaard prohlásil, že ostrovní zařízení je pouhým „symbolickým“ gestem, které neřeší problémy země se zločinností a imigrací.

Obavy lidsko-právních organizací

Lidsko-právní organizace okamžitě vyjádřily své obavy, zvláště po Henriksenově výroku o tom, že na ostrovu bude stálá policejní stráž. „Strážníci budou mít právo umístit cizince, kteří by dělali problémy, do připravených cel v uprchlickém centru,“ vysvětlil Henriksen.

„Je důležité uvědomit, že trestaní cizinci, kteří mají být odvezeni na ostrov, si už trest odpykali a není třeba je znovu věznit. Navíc tam chtějí umisťovat i ty uprchlíky, kteří se ničím neprovinili, jen nezískali povolení k pobytu,“ uvedla Louise Holcková z Dánského institutu pro lidská práva (DILP).

Dánové doufají, že se stanou inspirací

Henriksen se ale nechal slyšet, že je ochotný zasáhnout do lidských práv uprchlíků. „Děláme to, co pro Dány považujeme za nejlepší,“ odůvodnil Henriksen. „Samozřejmě finální rozhodnutí je na dánské vládě, která návrh musí schválit,“ řekl Henriksen. „Doufám, že se staneme inspirací pro další země, kdyby potřebovaly jakoukoliv radu, jsme připraveni pomoci. Chceme, aby i další státy zpřísnily svůj postoj k migrantům. Je to ve všeobecném zájmu Evropy.“

„Moderní barbarství, jsem naprosto znechucen,“ komentoval situaci Mads Nygaard, spoluzakladatel organizace Friendly Neighbors spolupracující s uprchlíky, která na 10. prosince do Kodaně svolila demonstraci proti plánu koalice a DPP. Toho dne si svět připomíná 70. výročí příjetí Všeobecné deklarace lidských práv.