Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dubajská princezna záhadně zmizela. Místo návratu domů chtěla raději zemřít

Autor: Darina Jíchová - 
4. prosince 2018
18:00

Dubajská princezna Latifa (32) se rozhodla utéct ze Spojených arabských emirátů (SAE), od té doby ji nikdo neviděl. K zoufalému kroku z letošního března ji dohnala krutost jejího otce, korunního prince a premiéra SAE, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma. Útěk plánovala sedm let, mladé ženě to překazila ale armáda, která Latifu odvlekla z jachty. Na její palubě se pokoušela uniknout do Indie a předtím tvrdila, že by radši zemřela, než aby se vrátila domů. Příběh princezny připomněl deník Guardian.

Latifina cesta za svobodou skončila poté, co jachtu zastavilo vojenské komando, od indického pobřeží ji dělilo jen 48 kilometrů. Podle svědků ji vojáci odvlekli na svou loď a odvezli pryč, to byla poslední chvíle, kdy ji někdo spatřil na veřejnosti. Mnozí doufají, že Latifa skončila „jen“ ve vězení, podle dalších je reálná možnost, že ji otec nechal zabít.

Svůj útěk Latifa plánovala sedm let, pomáhal jí francouzský exšpion Herve Jaubert a Tina Jauhiainenová, finská učitelka capoeiry. S útěkem pomáhala i filipínská posádka jachty, ale marně. Princezna o poměrech v královské rodině, které ji dohnaly k útěku, promluvila ve videu na YouTube.

Princeznu k útěku dohnal krutý otec:

Za první útěk si Latifa vysloužila tři roky vězení

Latifa se o útěk pokusila už v 16 letech, tenkrát se dostala pouze k hranicím, kde byla zatčena. Otec ji nechal na tři roky uvěznit. „Dovlekli mě zpátky, zdrogovali a zavřeli do vězení. Strávila jsem tam tři roky… mučili mě, bili mě, nechali mě v jedněch šatech, bez vody, ve vlastní špíně,“ popsala ve videu.

Nebyla první dcerou šejcha Muhammada, která ze země utekla. Latifině starší sestře Šamse se v roce 2000 podařilo dostat do Velké Británie. Ani její svoboda ale neměla dlouhé trvání, ozbrojení muži ji zadrželi v Cambridgi a odvezli zpátky do Dubaje. Přes nátlak lidsko-právních organizací na britské úřady se tamní policie nepustila do vyšetřování únosu. Latifa se svěřila s tím, že Šamsa je stále v domácím vězení.

Princezna Latifa je velkou fanynkou skydivingu. Princezna Latifa je velkou fanynkou skydivingu. | reprofoto/instagram

Latifa chtěla napodobit exagenta

Princezna se od své sestry i ze svého prvního útoku poučila a vše držela v naprosté tajnosti. V roce 2011 kontaktovala Jauberta, o kterém se dočetla, že po konfliktu s dubajskými úřady zvládl z města beze stopy zmizet. „Dostal jsem se na loď a odplul jsem do Indie,“ vysvětlil Francouz.

Stanice BBC Latifin příběh zpracovala v dokumentu Útěk z Dubaje (Escape from Dubai). „Měl jsem strach, když mě poprvé kontaktovala. Bál jsem se, že je to past, nebyl jsem si jistý, že je tím, za koho se vydává. Přece jen… jak často se na bývalého agenta obrátí dcera bohatého dubajského prince,“ vypověděl pro BBC Jaubert.

Latifa ho nakonec přesvědčila o své identitě a začali plánovat, v kontaktu byli každé dva dny. Poprvé se setkali až letos. „Neřešili jsme jen útěk, psali jsme si o všem možném. Často mi popisovala život v královské kleci, jak tomu říkala,“ uvedl Jaubert.

Důležitá role Finky

„Celý život mě utlačovali a týrali. Není to jen můj případ, chovají se tu tak ke všem ženám, jako bychom ani nebyly lidské bytosti. Můj otec… nemám ani slov, nemůžu tu dál žít,“ citoval Jaubert jeden z princezniných mailů.

Princezna si na útěk našetřila přes 9 milionů korun. V roce 2014 do svého plánu zasvětila Jauhiainenovou, která ji učila kapoeiru. Finka řekla, že se rychle s princeznou spřátelila. Žena byla klíčovou postavou v plánovaném útěku. Pravidelně se stýkala s Jaubertem a jednali o detailech jejich plánu.

Princezna Latifa se svou kamarádkou a učitelkou Tinou Jauhiainenovou. Finka jí pomohla utéct z Dubaje. Princezna Latifa se svou kamarádkou a učitelkou Tinou Jauhiainenovou. Finka jí pomohla utéct z Dubaje. | reprofoto/twitter

Riskantní plavba na rozbouřeném moři

„Bylo to ráno jako každé jiné, snídaly jsme za dozoru bodyguardů. Pak se nám ale podařilo z paláce zmizet, Latifa se převlékla a vzala si sluneční brýle. Vydaly jsme se k ománským hranicím. Pak jsme vyrazily na moře, 41 kilometrů jsme se plavily v nafukovacím člunu,“ vylíčila útěk z Dubaje.

„Potřebovaly jsme se dostat do mezinárodních vod, kde na nás čekal Jaubert s jachtou. Počasí bylo proti nám, foukal silný vítr, bičovaly nás vlny… nedokážu ani popsat, jakou radost jsme prožívaly, když jsme viděly Jaubertovu loď s vlající americkou vlajkou,“ řekl Francouz reportérům BBC. A vysvětlil, že vlajka byla součástí plánu. Mysleli, že jim zajistí klidnou plavbu, že se nikdo neodváží riskovat mezinárodní incident.

Kde skončila Latifa?

Z paluby Latifa kontaktovala rodinu, aktivisty ze skupiny Detained in Dubai (Zadržováni v Dubaji) a média. „Začala posílat maily novinářům, ale nikdo jí neodpověděl. Nevěřili jí, byla naprosto zoufalá,“ uvedla Finka. „O pár dní později nás dostihli vojáci. Řekla nám, že by radši, aby ji zabili přímo na palubě, než aby ji odvezli zpátky domů. Nevíme, kde je, ani co s ní je. Bojím se o její život,“ dodal Jaubert.

Šejch Muhammad ani vláda situaci nikam nekomentovali, nereagovali ani na výzvu několika humanitárních organizací a médií, které pátrají po princeznině osudu. Zdroj blízký královské rodině vzkázal zahraničnímu tisku, že „princezna Latifa je s rodinou“ a že se jí „daří dobře“. Aktivisté na sociálních médií zahájili akci Zachraňte Latifu a doufají, že se jim o ní podaří získat nějaké informace.

petrw ( 5. prosince 2018 07:29 )

petrw ( 5. prosince 2018 07:17 )

a zila si v prepychu jak je vidno

ivoadler ( 4. prosince 2018 19:04 )

No, my víme, že v arabských zemích demokracie přichází nějak zkrátka, jsou to haj zlové, ale jsou to naši haj zlové a proto je budeme podporovat.

fido2 ( 4. prosince 2018 18:57 )

Vždyť tam vládne americká demokracie. Sankce žádné, proti Krymu hadra...

Zobrazit celou diskusi