Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„To není brexit, ale prů*er.“ Dohoda s EU dělí Británii, na Mayovou se chystá puč

Autor: ČTK, nkov - 
15. listopadu 2018
09:21

Britský tisk se ve čtvrtečních komentářích k připravenému návrhu dohody o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie shoduje v názoru, že budoucnost ujednání i osud samotné britské premiérky Theresy Mayové jsou nejisté. Deníky uvádějí, že podoba brexitové dohody, na které se britští vyjednávači shodli se svými protějšky z Evropské unie, rozděluje politiky i veřejnost.

„Brexitový plán Mayové: rozdělený kabinet, rozdělená strana a rozdělený národ,“ uvedl ve čtvrtečním vydání deník The Guardian k textu dohody, jehož návrh britská vláda ve středu podpořila a který vzápětí Evropská komise zveřejnila. „Jedenáct členů kabinetu se vyslovilo proti dohodě, ale premiérka tvrdí, že to je to nejlepší pro Británii,“ napsal deník.

„Mayová poté, co byla obviněna, že brexitovou dohodu donutila kabinet přijmout, čelí zuřivému odporu," napsal deník The Daily Telegraph. Ten si v titulku vypůjčil premiérčina slova o tom, že Britové se budou muset vypořádat s komplikacemi.

Bulvární list The Sun na titulní straně poznamenal, že kabinet ministerské předsedkyně je zmítán chaosem. K popsání dohody použil místo termínu brexit slovo brexshit, čímž označil situaci jako prů*er. Vedle titulní stránky se The Sun dohodě věnuje na dalších šesti stranách.

„Británie se v uplynulé noci ocitla v marasmu, neboť hrozilo, že dohoda o měkkém brexitu Theresy Mayové její vládu zničí," napsal The Sun. „Když nakonec po pětihodinovém rokování získala podporu rozpolceného kabinetu, dohodu ocenila jako takovou, která je v národním zájmu,“ dodal list.

U Mayové hrozí puč

Deník Daily Mail na úvodní straně čtenáře informuje, že Mayová po brutální pětihodinové kabinetní bitvě podporu dohody získala, ale rebelové v její Konzervativní straně hrozí v nadcházejících dnech pučem.

Britský prounijní týdeník The New European vyšel s titulní stránkou s koláží, kde stoupající voda dosahuje Mayové pod nos.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa