Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vyřiďte šéfovi, že je mise splněná.“ Nahrávka vraždy novináře obsahuje narážku na prince?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
13. listopadu 2018
11:28

Z audionahrávek zachycujících vraždu saúdského novináře Džamála Chášukdžího a její přípravu vyplývá, že odstranění tohoto kritika saúdského korunního prince zosnovalo nejspíš nejvyšší vedení v Rijádu. S odvoláním na tři zdroje obeznámené s nahrávkami to napsal deník The New York Times. Turecká média dnes citovala tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, podle něhož způsob vraždy šokoval po vyslechnutí nahrávky i člena saúdské tajné služby.

„Ty nahrávky jsou opravdu děsivé. Když je slyšel člen saúdské tajné služby, byl šokován a řekl, že to musel udělat někdo závislý na heroinu,“ řekl novinářům Erdogan cestou z víkendové návštěvy Francie, kde byl u příležitosti 100. výročí konce první světové války.

Novináře rozpustili v kyselině

Podle dřívějších zpráv tureckých médií byl Chášukdží 2. října na saúdském konzulátu v Istanbulu brutálně zavražděn a jeho tělo asi rozpuštěno v kyselině. Tělo Chášukdžího se zatím nenašlo. Rijád původně vraždu popíral, přiznal ji až více než dva týdny poté, nicméně popřel, že by s operací mělo něco společného nejvyšší vedení. Prohlídku konzulátu ale umožnil Rijád tureckým úřadům až dva týdny po zabití novináře.

Turečtí vyšetřovatelé poskytli minulý týden několika zemím nahrávky, které získala turecká tajná služba a které podle tureckých médií zachycují vraždu i její přípravu. „Dali jsme ty nahrávky každému, kdo projevil zájem. Naše tajná služba nic neskrývá,“ řekl Erdogan. Podle něj je dostaly Saúdská Arábie, USA, Německo, Francie, Británie či Kanada.

Kanada: Nahrávky máme

Kanadský premiér Justin Trudeau jako první ze západních politiků potvrdil, že představitelé jeho země vyslechli nahrávky týkající se případu zavražděného novináře. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v pondělí prohlásil, že neví nic o tom, že má francouzská vláda nahrávky k dispozici. Šéfa britské diplomacie Jeremyho Hunta včera v Rijádu přijal saúdský král Salmán a případ Chášukdžího byl předmětem jejich jednání.

Trudeau řekl, že osobně záznamy neposlouchal, ale že obsah znají tajné služby. „Kanadské tajné služby široce spolupracují s tureckými a byly plně informovány o tom, oč se Turecko podělilo,“ řekl premiér.

Francie: Turecko nám je musí dát

Le Drian v rozhovoru s televizí France 2 řekl, že neví nic o tom, že má francouzská vláda nahrávky k dispozici. „Má-li turecký prezident informace, musí nám je dát,“ sdělil. Na otázku, zda turecký prezident Recep Tayyip Erdogan lhal, když v neděli tvrdil, že se Turecko o záznamy podělilo, ministr odpověděl, že prezident „hraje zvláštní hru“.

Británie: Saúdové musí spolupracovat na vyšetřování

Hunt je první ministr britské vlády, který přijel do Rijádu od Chášukdžího vraždy. Přijal ho král Salmán a měl se sejít také s korunním princem. Hunt chce vedení Saúdské Arábie přimět ke spolupráci s tureckými vyšetřovateli ohledně novinářovy smrti. Hunt se podle agentury AFP v Rijádu pokusí také tlačit na skončení války v Jemenu, do níž je Saúdská Arábie zapojena.

Ankara už delší dobu tvrdí, že za vraždou novináře stojí nejvyšší vedení v Rijádu. Podle tureckých vyšetřovatelů přijelo do Istanbulu v den Chášukdžího vraždy 15 Saúdských Arabů, mezi nimi členové ochranky korunního prince, členové saúdskoarabské tajné služby i forenzní expert.

„Mise byla splněna“

Deník The New York Times v pondělí na svých internetových stránkách napsal, že člen saúdského komanda volal krátce po vraždě svému nadřízenému. Podle deníku mu patrně řekl, ať vyřídí „svému šéfovi“, že „mise byla splněna“. Deník se odvolává na tři zdroje, které vyslechly nahrávky od turecké tajné služby.

Důkaz o vině korunního prince

Podle amerického deníku je to silný důkaz, že za vraždou stojí lidé z blízkého okolí korunního prince Mohamada bin Salmána, ač na nahrávkách není konkrétní jméno. „Je to docela dobře usvědčující důkaz,“ citoval deník bývalého člena americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bruce Riedela.

Telefonát o „splněné mise“ podle tureckých vyšetřovatelů uskutečnil zřejmě Máhir Abdalazíz Mutrib, který prince často doprovázel na zahraničních cestách jako bodyguard.

Novinář Chášukdží žil od loňska v USA a ve svých článcích kritizoval saúdské nejvyšší vedení, včetně korunního prince. Na konzulát v Istanbulu šel koncem září pro doklady, aby se mohl oženit s tureckou snoubenkou. Termín další schůzky mu stanovili na 2. října, kdy už z konzulátu nevyšel.

Západ se bouří, kroky proti Saúdům ale nepodnikl

Vražda Chášukdžího vzbudila velké slovní pobouření z řady zemí, ale skoro žádné konkrétní kroky vůči Saúdské Arábii, která je ropnou velmocí a spojencem USA na Blízkém východě. Ani Mezinárodní měnový fond (MMF) nebude reagovat na rozruch kolem smrti novináře změnou hospodářsky příznivé prognózy pro Saúdskou Arábii. Agentuře Reuters to řekl šéf oddělení MMF pro Blízký východ a Střední Asii Džihád Azúr.

Hospodářský dopad Chášukdžího vraždy

Před vraždou Chášukdžího MMF předpovídal, že hrubý domácí produkt (HDP) Saúdské Arábie letos vzroste o 2,2 procenta a v příštím roce o 2,4 procenta. Vloni se HDP o 0,9 procenta snížil. Jakkoli vražda Chášukdžího možná ze strany Západu povede k uvalení sankcí na Rijád nebo saúdské jednotlivce, není jisté, že z dlouhodobého hlediska to povede ke snížení zahraničních investic.

„Je velmi obtížné říci, jaký to může mít vliv na celkové investice v dlouhodobém horizontu. Viděli jsme nějaký prodej na akciovém trhu, ale to bylo jen krátkodobé,“ řekl Azúr. V prvních pěti týdnech od smrti Chášukdžího investoři prodali saúdské akcie za téměř 44 miliard korun. V poslední době však prodej zeslábl, v minulém týdnu hodnota prodaných cenných papírů činila jen 300 milionů korun.

 

fotrpjotr ( 13. listopadu 2018 14:48 )

Tak rychle vyvolat vymyšlenou kauzu na Rusko,aby se tato brutální vražda zametla pod koberec.

Zobrazit celou diskusi