Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ebola zabila v Kongu 200 lidí. Na pomáhající zdravotníky útočí ozbrojenci

Autor: ČTK - 
11. listopadu 2018
08:00

Nejnovější epidemie eboly si v Kongu vyžádala už více než 200 obětí na životech. Polovina z nich pochází z města Beni, metropole provincie Severní Kivu, kde žije asi 800.000 lidí. S odvoláním na místní úřady o tom dnes informoval zpravodajský server BBC.

Konžské ministerstvo zdravotnictví v nejnovější zprávě oznámilo, že onemocnění podlehlo 201 lidí a dalších 291 lidí se krvácivou horečkou nakazilo. Zdravotníci zatím byli schopni naočkovat přibližně 25.000 lidí. Práci jim však ztěžují ozbrojenci, tvrdí ministr zdravotnictví Oly Ilunga.

Kongo čelí epidemii eboly podesáté od roku 1976, poprvé se ale objevila v regionu, který zdravotníci přirovnávají k válečné zóně. Ilunga v pátek prohlásil, že jde o nejhorší epidemii v historii země. „Od svého příjezdu do regionu, čelí zdravotníci výhružkám, fyzickým útokům, opakovanému ničení jejich vybavení a únosům,“ prohlásil ministr, podle nějž žádná jiná nákaza na světě nebyla tak komplexní jako současná epidemie eboly v Kongu.

Ebola se šíří přímým kontaktem s krví či tělesnými výměšky nakažených. Virus způsobuje horečky a vnitřní i vnější krvácení, nemoci podlehne asi polovina nakažených.

Gammi ( 11. listopadu 2018 09:28 )

Tak hlavně protože se jim to vyplatí.Ze srdíčka to vážně není.A ano souhlasím příroda se o to má postarat sama , přemnožené, nemoci roznášenící.

Lucio1 ( 11. listopadu 2018 08:44 )

Také to nechápu, množí se jako krysy..Máme se na co těšit, až se sem pohrnou...

Jarocell ( 11. listopadu 2018 08:19 )

Nechápu. Na už tak život riskující zdravotníky ještě útočí ozbrojenci, okrádají je, hrozí únosy atd. tak proč tam ještě tvrdnou? Vojáci by už dávno zdrhli. Proč tomu nenechají volný průběh a nenechají tuto verzi přírodní regulace přemnožení ať dělá co má když už se AIDS příliš neosvědčil? Oplotit a nechat to na přírodě...

Zobrazit celou diskusi