Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chtěla vypadat strašidelně. Dívka (11) z barevných kontaktních čoček oslepla

Autor: Mii - 
31. října 2018
12:22

Emilie Turcotteová z Kanady se stejně jako její kamarádi vydala koledovat. S předstihem slavili Halloween, její oblíbený svátek. Touha po co nejstrašidelnějším kostýmu ale dívku dočasně stála zrak. Na koledování si vzala levné kontaktní čočky, které se svojí matkou koupila v obchodě s party potřebami a čtyři dny poté vůbec nic neviděla.

Málokdo čekal, že to tak dopadne. Emilia byla jednou ze skupiny šesti kamarádů, kteří si koupili obyčejné levné barevné kontaktní čočky, kterými chtěli udělat dojem na halloweenské oslavě. Nejdříve je měla na očích čtyři hodiny ve škole a pak večer na oslavě. Před usnutím si je vyndala.

V ten den se nic neobvyklého nestalo. Když se ale ráno probudila, cítila ohromnou bolest a nemohla své oči otevřít. „Říkala, že to pálí jak oheň,“ popisovala její matka Julia pro kanadský server Montreal Journal. Svou dceru nakonec otevřít oči donutila a zjistila, že její bulvy jsou krvavě červené.

Bolest byla taková, že Emilia nic neviděla. Její ztráta zraku nakonec trvala čtyři dni, které strávila v nemocnici. Aktuálně již opět vidí, ale doktoři jí přikázali nosit měsíc sluneční brýle, aby její očí odpočívaly.

Podle nich kontaktní čočky poškodily dívce rohovku. „Čtyři dny jsme se hrozně báli, nic neviděla. To vše jen kvůli kontaktním čočkám na Halloweena,“ zoufala matka Julia. „Když ztratíte svůj zrak, nedá se to nahradit. Kontaktní čočky jsou skvělý převlek, ale za jakou cenu?“ dodala žena.

Volný prodej čoček je problém, shodují se lékaři

Kanadští oční experti varují, že barevné kontaktní čočky mohou být skutečně nebezpečné. Podle nich by neměl být umožněn jejich volný prodej a vydávat by je měli jen lékaři. „Je to medicínský produkt, a tak by se k němu mělo přistupovat. Bohužel se prodávají všude a to by neměly,“ tvrdí Eric Poulin, předseda Quebecké asociace optometristů.

Podobný názor má oční chirurg Badrul Hussain. „Každý rok ošetříme několik pacientů, včetně dětí pod 16 let, kterým kosmetické kontaktní čočky poškodily oči. Kolem Halloweena je těchto případů vždycky více,“ říká lékař. 

Podle Hussaina je hlavní problém, že děti se o čočky neumí starat. „Někdy vidíme, že kamarádi si mezi sebou kontaktní čočky půjčují, jeden pár nosí i několik let, byť jsou prošlé, a uchovávají je v kohoutkové vodě, což na ně má devastující efekt,“ popisuje odborník.

„Rohovka, čirá vrstva na povrchu očí, je velmi delikátní a může se nezkušeným člověkem jednoduše poškodit. Tím se oko vystaví cizím organismům, které mohou způsobit zlé infekce a v extrémních případech i dočasnou nebo trvalou ztrátu zraku,“ dodal Hussain.

Zobrazit celou diskusi