Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Salvini unikl trestu až 30 let ve vězení! Soud ho zprostil obvinění ze zadržování migrantů

Autor: ČTK - 
21. října 2018
18:54

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy Matteo Salvini byl zproštěn obvinění z nezákonného zadržování migrantů a omezování jejich osobní svobody v kauze lodi Diciotti. Oznámila to dnes italská média. Speciální justiční orgán, takzvaný ministerský soud, v Palermu shledal jako prokázané, že se ministr Salvini nedopustil žádného přestupku, nýbrž že jen hájil „národní zájmy“, citovala z italského tisku agentura APA.

„Je to významný krok kupředu. Ať ale soudci rozhodnou tak či onak, já neustoupím ani o milimetr,“ komentoval Salvini na svém Facebooku.

Kauza lodi Diciotti

Salvini v polovině srpna nařídil pustit zachráněné lidi z paluby lodi Diciotti teprve tehdy, až dají další evropské státy najevo ochotu tyto migranty přijmout. Uprchlíci strávili na lodi italské pobřežní stráže pět dnů na moři a dalších pět dnů v sicilském přístavu Katánie.

Z lodi mohli nejprve vystoupit pouze nemocní a nezletilí. Nakonec se Albánie a Irsko rozhodly přijmout po zhruba dvaceti běžencích a o zbytek se slíbila postarat italská katolická církev.

Omezování svobody a zadržování osob

Prokuratura ve městě Agrigento pak obvinila Salviniho z nezákonného zadržování osob a zneužití pravomoci, dále ze zanedbání výkonu úřadu. K tomu patří rovněž účelové omezování osobní svobody a nátlak na instituce Evropské unie s cílem vynutit si přerozdělování migrantů. Podle trestního zákona za to může pachateli hrozit až 30 let vězení.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Agent_007 ( 22. října 2018 03:20 )

Salvini by měl dostat Nobelovu cenu.

jana999 ( 21. října 2018 20:28 )

super, že vyhrál

ollina ( 21. října 2018 19:04 )

Žijeme v absurdní době, kdy soudíme politiky za ochranu své vlasti před nájezníky........

Zobrazit celou diskusi