Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odveta za smrt novináře: Berlín nedodá Saúdům zbraně. Naštvaná je i unie

Autor: ČTK - 
21. října 2018
07:50

Německo by nemělo schválit dodávky zbraní do Saúdské Arábie, dokud se nevyšetří okolnosti smrti novináře Džamála Chášukdžího. V programu německé veřejnoprávní televize ARD to dnes řekl ministr zahraničí Heiko Maas. Zpochybnil tak zářijové rozhodnutí Berlína prodat do Rijádu německý dělostřelecký systém.

„Dokud vyšetřování probíhá, dokud nevíme, co se tam stalo, není důvod k pozitivním rozhodnutím ohledně vývozu zbraní do Saúdské Arábie,“ řekl ministr v pořadu Tagesthemen.

Důrazná slova na adresu Saúdské Arábie dnes večer zazněla i z Bruselu. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová označila Chášukdžího smrt za „krajně pobuřující“. Evropská unie podle ní „trvá na zevrubném, důvěryhodném a transparentním vyšetřování, které odhalí všechny okolnosti novinářovy smrti. EU žádá, aby se pachatelé ze svého činu plně zodpovídali“.

Zdrženlivé stanovisko naopak potvrdil prezident USA Donald Trump. Na volebním shromáždění v Nevadě prohlásil, že absence informací o místě, kde se nachází tělo Chášukdžího, je znepokojivá. Poznamenal nicméně, že saúdský korunní princ Muhammed bin Salmán zřejmě o zabití novináře nevěděl.

„Zrušení dodávky vojenského zařízení do Saúdské Arábie by mnohem víc poškodilo nás než je,“ varoval americký prezident a dodal, že USA mají i jiné možnosti reakce včetně sankcí.

kukukuu ( 21. října 2018 10:21 )

A pravidla zakazující dodávat zbraně nedemokratickým režimům už byla zrušena ? Viz obstrukce při vývozu našich zbraní.

blackhole1 ( 21. října 2018 08:48 )

Kdyby tento lidský odpad neměl ropu tak dodnes žerou klackem Allahova kozomr-di pedofilní!

kukukuu ( 21. října 2018 08:45 )

Z Afghánistánu i celé Asie a Afriky odtáhnout, z Trumpovy hračky zvané NATO vystoupit, náklady na armádu snížit hluboko pod 2%.

mandat ( 21. října 2018 08:30 )

Saudska Arabie zaplatila Nermecku temer 2 miliardy EU za zbrane,tak jich ma asi jiz dost.Okupuji ted Jemen,protoze Saudum dojde za dva roky ropa a Jemen ma ropy dost.

Zobrazit celou diskusi