Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hurikán Michael „rozlouskl“ největší burák na světě. Sbírka na jeho obnovu budí emoce

Autor: Darina Jíchová - 
20. října 2018
18:00

Hurikán Michael minulý týden zpustošil jihovýchodní pobřeží Spojených států. Na pevninu dorazil rychlostí 205 kilometrů v hodině a ve státech Florida, Virginia, Georgie a Severní Karolína napáchal neuvěřitelné škody, řádění živlu si vyžádalo 26 mrtvých. Škody nebyly ještě přesně vyčísleny, podle odhadů přesahují miliardy korun. Za oběť hurikánu rovněž padla chlouba Georgie – největší burák na světě, informovala stanice BBC.

Hurikán Michael během svého řádění ve státu Georgia zničil „burákový“ monument ve městě Ashburn, které je známé jsou produkcí arašídů. Pro tamní obyvatele byl jejich „největší burák na světě“ symbolem místní pýchy, proto se rozhodli založit sbírku na jeho obnovení.

Peníze jsou potřebné jinde

Jejich snaha od mnohých sklidila kritiku, zvláště v souvislosti s tím, že tisíce lidí hurikán připravil o jejich domovy. Postižené oblasti jsou stále plné trosek, domácnosti zůstávají bez proudu a peníze jsou potřebné jinde, ani tamní úřady sochu nepovažují za prioritu.

Místní se ale nevzdávají a shánějí finance, kde se dá. Zatím se jim podařilo vybrat 16 tisíc korun, na rekonstrukci šestimetrového monumentu, který byl dominantou města od roku 1975, však potřebují více než milion korun. Podzemnice olejná – buráky, je nejdůležitější plodinou Ashburnu a zdrojem obživy pro tisíce obyvatel.

Zobrazit celou diskusi