Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Při náletu v Sýrii zahynulo 32 civilistů. Mezi nimi i sedm dětí

Autor: ČTK - 
19. října 2018
22:11

Při vzdušných úderech protidžihádistické koalice podporované Washingtonem na východě Sýrie bylo za posledních 24 hodin zabito nejméně 32 civilistů, z toho sedm dětí. Informovala o tom dnes podle agentury AFP exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Zásah byl namířen proti poslední kapse ovládané takzvaným Islámským státem (ISIS). „Koaliční nálety na lokalitu Súsa zabily ve čtvrtek před půlnocí 18 civilistů, z toho sedm dětí, a 14 civilistů zahynulo v pátek,“ řekl AFP ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán. Při náletech byly rovněž desítky lidí zraněny.

Zabito bylo rovněž devět islamistických radikálů. Dalších pět mrtvých se zatím nepodařilo identifikovat.

Od roku 2014 přišlo v Sýrii při koaličních úderech proti radikálům o život více než 3300 civilistů, uvádí SOHR. Samotná koalice uváděla k 31. srpnu dohromady 1114 mrtvých civilistů v Iráku a Sýrii od zahájení operaci v roce 2014.

Poslední fáze bojů proti ISIS

Arabsko-kurdská koalice známá jako Syrské demokratické síly (SDF) zahájila 10. září třetí fázi operace Roundup, prezentované jako poslední fáze ofenzivy zaměřené na ukončení přítomnosti ISIS na východě Sýrie.

Přibližně 3000 džihádistů, převážně cizinců, se pokouší vzdorovat v regionu Hadžín v provincii Dajr az-Zaur. V roce 2014 se bojovníkům IS podařilo získat kontrolu nad skoro polovinou Sýrie a téměř třetinou Iráku, loni ale přišli téměř o veškeré území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky.