Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bezdomovec předstíral měsíce vážnou nemoc, aby mohl přespávat v nemocnicích

Autor: ČTK, nkov - 
18. října 2018
09:25

Jistý bezdomovec v Německu celé měsíce předstíral vážná onemocnění a nechal o sebe nákladně pečovat v nemocnicích po celé zemi. Podle agentury DPA vystupoval pod různými falešnými jmény. Na jeho podvody se přišlo teprve poté, co na jedné klinice ve městě Bad Neustadt v centrálním Německu o sobě uváděl protichůdné údaje. Od té doby je ve vazbě v psychiatrickém oddělení nejmenované věznice.

Čtyřicetiletý muž si díky svým podvodům vždy na několik dní zajistil střechu nad hlavou a stravu. Stěžoval si mimo jiné na srdeční potíže, řekla policejní mluvčí. Pacient se ochotně podroboval nejrůznějším vyšetřením, a dokonce se nechal posílat na speciální kliniky.

Psychicky narušený muž byl v lednu propuštěn z vězení a od té doby neměl stálé bydliště, ani zdravotní pojištění.

Dosud není jasné, kolika klinikám způsobil škody, které vždy obnášely řádově tisícovky eur. Policie a státní zastupitelství předpokládají, že simulant cestoval po celém Německu a že v příštích týdnech vyjdou najevo další případy.

Muž vystupoval jako takzvaný soukromý pacient, který se neprokazuje kartičkou pojišťovny. Takoví pacienti při přijímání do nemocnice pouze uvádějí své osobní údaje a podpisem se zavazují k úhradě výloh, které jim pak zpětně může proplatit jejich pojišťovna.

Zobrazit celou diskusi