Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kosmonauti ze Sojuzu popsali nezdařený let do kosmu: Na paniku nebyl čas

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. října 2018
20:16

Američan Nick Hague (43) a Rus Alexej Ovčinin (47), kteří minulý týden prožili krušné chvíle při havárii rakety Sojuz, nezávisle na sobě promluvili o svých zážitcích během půlhodinového nouzového přistání. Oba shodně konstatovali, že nejdůležitější byla v kritických chvílích chladnokrevnost. Ovčinin gravitační přetížení přirovnal ke kusu betonu položeném na hrudi. Jejich rozhovory přinesl deník Daily Mail.

Při startu Sojuzu MS-10 selhala nosná raketa a návratový modul s Haguem a Ovčininem po balistickém letu přistál v Kazachstánu. Nikdo z nich nebyl zraněn. Za nehodu může podle předběžného šetření zřejmě nedostatečná předletová kontrola, vyloučena podle vyšetřovatelů není ani sabotáž.

Muže neopustil humor

Komunikace se během dramatického návratu odbývala v ruštině, řekl v americkém kosmickém středisku Cape Canaveral plukovník Hague. Po přistání se prý oba členové posádky na sebe „zašklebili“, potřásli si rukou a zažertovali o svém krátkém letu. Oba muži byli hned po nouzovém přistání vyšetřeni, lékaři konstatovali, že jsou oba v naprostém pořádku. Hague absolvoval další prohlídku po návratu do USA, ta potvrdila závěry ruských lékařů.

„Samozřejmě jsem zklamaný, radši bych byl na oběžné dráze a připravoval se na práci v otevřeném kosmu. Jsem ale vděčný, že jsem přežil,“ prohlásil americký astronaut. „Jsem připraven na další let, čekám jen na rozhodnutí velitelství,“ prohlásil Američan, dodal, že nemá strach znovu vstoupit do kokpitu Sojuzu.

Kosmonauti zachovali klid

Havarijní stav podle Ovčinina posádka zaznamenala díky palubní nouzové signalizaci. „Pracovali jsme podle stanovených regulí, většinu obstaraly automaty, my jsme je kontrolovali,“ řekl ruský kosmonaut v rozhovoru pro ruskou televizi Rossija 24. Během přistání prý nepanikařili, na paniku ani nebyl čas. Hague během svého rozhovoru doplnil, že je zarazil divoký otřes modulu.

Přetížení jako kus betonu

Při letu byli Ovčinin a Hague vystaveni silnému přetížení. „Představte si, že vám na hrudi leží kus betonu sedmkrát těžší, než je vaše vlastní váha,“ popsal přistání Ovčinin. Dodal ale, že při výcviku absolvují všichni kosmonauti zátěž ještě vyšší.

Navzdory nebezpečné havárii ruský kosmonaut neopomněl pochválit kvality ruských raket. „Znovu jsme se přesvědčili o spolehlivosti naší kosmické techniky. Když je zapotřebí, zafunguje,“ shrnul Ovčinin dramatické zážitky.

Koordinator ( 17. října 2018 23:37 )

Naprosto souhlas. Přesně tak

Antonin Blaha ( 17. října 2018 21:14 )

 Amici to maji vymakane vic kazdy spatny pokus konci ohnostrojem😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi