Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Lovec (†61) si pochutnal na veverce. Chytil z ní nemoc šílených krav, zemřel

Autor: Mii - 
18. října 2018
19:45

Extrémně vzácnou mozkovou infekci chytil 61letý lovec z amerického státu New Yorku poté, co si uvařil a snědl mozek veverky, kterou několik dní před tím ulovil. Šlo o typ Creutzfeldtovy-Jakobovy nemoci známé jako nemoc šílených krav, která muži způsobila, že mu postupně zdegeneroval nervový systém a nakonec zemřel. Lékaři předpokládají, že infekci obsahoval právě mozek veverky, informuje Live Science.

Případ, ke kterému došlo v roce 2015, byl prezentován na konferenci IDWeek v San Franciscu, kde skupina medicínských organizací debatovala o infekčních nemocích. Muž, jehož jméno lékaři neprozradili, se do nemocnice ve městě Rochester dostal, když přestával mít schopnost samostatně myslet, chodit a vnímat realitu.

Následná magnetická rezonance odhalila, že jeho mozek vypadá jako u lidí, kteří onemocněli Creutzfeldtovo-Jakobovou nemocí (CJD) – mimořádně vzácnou neurodegenerativní chorobou mozku, které byly dosud zaznamenány jen stovky případů a která převážně končí smrtí.

Většina známých případů byla způsobena konzumací infikovaného hovězího masa v 80. a 90. letech, odkud nemoc nese lidový název nemoc šílených krav. CJD je ovšem jen jednou z variant nemoci šílených krav, nejznámější je bovinní spongiformní encefalopatie (BSE).

Infikovaný mozek veverky

Přítomnost nemoci u muže lékaře vzhledem ke vzácnosti CJD překvapila. Ještě překvapenější ale byli, když zjistili, že muž žádné hovězí nekonzumoval. Zato konzumoval veverčí mozeček, který patří v některých částech světa k oblíbeným pokrmům. Hlodavce si sám ulovil, jak později prozradila rodina muže.

Podle amerického Národního institutu pro zdraví CJD každoročně postihuje jednoho člověka z milionu. Nemoc postupuje velmi rychle a ve většině případů končí smrtí. V současnosti existují tři formy Creutzfeldtovy-Jakobovy nemoci – jednu může člověk zdědit, jednu získat z infikovaného masa a jedna se objevuje sporadicky bez zjevných genetických nebo environmentálních příčin. Sporadický typ je nejčastější.

europa ( 19. října 2018 07:12 )

Vrah zvířat si nic jiného než takovou smrt nezaslouží. Tak by měli dopadnout všichni, kteří pro "zábavu" zabíjejí živé tvory.

Zobrazit celou diskusi