Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miliardář Allen (†65) fandil dobývání vesmíru a lovu UFO. Měl dva sportovní kluby

Autor: ČTK, nkov - 
16. října 2018
10:00

Tak trochu ve stínu celebrity Billa Gatese zůstal jeho parťák z mládí a spoluzakladatel společnosti Microsoft Paul Allen, jehož život se uzavřel v pondělí 15. října ve věku 65 let. I když tento americký programátor a podnikatel mimo jiné vymyslel počítačovému gigantu i jméno. A jeho štědrá donátorská činnost podpořila mnoho užitečných projektů v oblasti vědeckých výzkumů, ochrany přírody, vzdělávacích projektů či umění.

Už v roce 1983 Allen, narozený 21. ledna 1953, ovšem angažmá v Microsoftu kvůli nemoci výrazně omezil a po uzdravení se vrhl na desítky různých projektů, včetně kulturních, ale zejména vědeckých – od výzkumu dvoukřídlého hmyzu, přes studium mozku až po dobývání vesmíru.

Stál například u zrodu vesmírné lodi SpaceShipOne, která v roce 2004 jako první soukromý stroj s lidskou posádkou překonala hranici vesmíru. Pro tento projekt jej oslovil návrhář plavidla Burt Rutan a Allen, vášnivý příznivec vesmírných letů a science fiction, na vývoj prototypu přispěl 20 miliony dolarů.

Allen také sponzoroval soustavu Allenových radioteleskopů (ATA), která z observatoře v Kalifornii necelých 500 km od San Franciska od roku 2007 mimo jiné pátrá po mimozemských civilizacích. Na projekt přispěl více než 30 miliony dolarů.

Jeho další projekt, Allenův institut pro výzkum mozku, provozuje databázi Allenův atlas mozku, v níž jsou údaje o působení různých genů v mozku. Allen jej založil v roce 2003 a celkově podpořil 500 miliony dolarů.

Milovník umění

Na boj se smrtelně nebezpečnou ebolou věnoval v roce 2014 celých 100 milionů dolarů, s vládou USA a Světovou zdravotnickou organizací spolupracoval na evakuaci a léčbě infikovaných humanitárních pracovníků. V této souvislosti se mimo jiné zavázal poskytnout 10 000 chytrých telefonů na pomoc při shromažďování dat a identifikaci potřeb záchranných pracovníků.

Nadšený amatérský rocker Allen přispíval i na kulturu, například v roce 2000 otevřelo v Seattlu brány, Allenem financované, muzeum experimentální hudby a sci-fi EMP. V roce 2004 zpřístupnil Allen veřejnosti svou sbírku vzácných vojenských letounů Flying Heritage Collection, jež zahrnuje stroje japonské, německé, ruské, britské či americké z let 1935 až 1945. Byl též milovníkem umění, jeho soukromá sbírka zahrnuje například Picassa, Moneta, Maneta, Degase, Gogha či Gauguina.

S Billem Gatesem se Allen kamarádil už na základní škole, kde spolu psali počítačové programy. Allen studoval Washingtonskou státní univerzitu, kterou nedokončil. Jako programátor začínal u firmy Honeywell International a v roce 1975 s Gatesem založil Microsoft. Ve firmě si podržel akcie, které mu vynesly pohádkové jmění, a do roku 2000 zasedal v její dozorčí radě.

Allen vlastnil dva profesionální sportovní týmy: Seattle Seahawks v NFL a Portland Trail Blazers v NBA. V roce 2007 se ocitl na listině 100 nejvlivnějších lidí na světě časopisu Time Magazine. Počátkem 80. let u Allena, který žil v Mercer Islandu ve Washingtonu, lékaři diagnostikovali Hodgkinovu chorobu (rakovina lymfatického systému), z níž se vyléčil. Nyní mu léčili Non-Hodgkinův lymfom, zhoubné nádorové onemocnění lymfatické tkáně.

Video  Microsoft Surface Studio 2  - Živě.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi