Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přežili selhání Sojuzu a čeká je reparát mise. Rusové mají znovu letět na jaře

Autor: peb, ČTK - 
13. října 2018
19:00

Dva kosmonauti, kteří přežili čtvrteční nezdařený start ruské kosmické lodě Sojuz MS-10, poletí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) znovu. Na cestu se vydají pravděpodobně na jaře příštího roku. Podle agentury Reuters to v pátek oznámil šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Rusko po havárii rakety Sojuz zřejmě pozdrží vyslání nepilotované zásobovací lodě k ISS, plánované na konec října, uvedl dále Roskosmos.

Hned ve čtvrtek ruské úřady oznámily pozastavení pilotovaných letů do vesmíru. Start lodě Sojuz MS-10 se dvěma novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice se ve čtvrtek nezdařil kvůli technickým problémům nosné rakety Sojuz-FG. Záchranný systém loď úspěšně navedl na nouzové přistání v Kazachstánu. Posádka - ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague - vyvázla podle Rogozina z nehody bez újmy a cítí se dobře.

Šéf agentury Roskosmos zveřejnil na Twitteru fotografie, jak sedí vedle obou kosmonautů. Rogozin přitom uvedl, že Ovčinin a Hague se už z Kazachstánu vrátili do Hvězdného městečka u Moskvy, které je hlavním ruským výcvikovým střediskem pro kosmonauty. Rusko po čtvrteční havárii pravděpodobně pozdrží vyslání nepilotované nákladní lodě k ISS, prohlásil dnes vysoký představitel agentury Roskosmos Sergej Krikaljov.

Problém i pro zásobování ISS

Další zásobovací mise byla plánována na 31. října. Nákladní loď Progress, která dopravuje posádce na ISS jídlo a další zásoby, ale používá stejnou nosnou raketu Sojuz, jaká se dostala do problémů při čtvrtečním incidentu, uvedla Reuters.

Krikaljov, jehož vyjádření vysílala ruská státní televize, potvrdil, že starty raket Sojuz jsou pozastaveny, dokud nebude znám přesný důvod čtvrteční nehody. První výsledky vyšetřování by měly být zveřejněny 20. října, dodal Roskosmos.

Moskva nicméně ujistila, že na palubě Mezinárodní vesmírné stanice je dostatek potravin až do dubna. Na stanici je nyní tříčlenná posádka, kterou tvoří Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst. Na Zemi se podle původního plánu mají vrátit v prosinci, je však možné, že tam zůstanou minimálně do ledna.

Havárii zapříčinila kolize částí raket

Při čtvrtečním startu nastaly podle Krikaljova problémy při oddělování prvního stupně nosné rakety, který tvoří čtyři pomocné motory, od jejího druhého stupně. „Hlavním důvodem nehody byla kolize části prvního stupně rakety s druhým stupněm,“ citovala agentura TASS Krikaljova.

Při incidentu byl evidentně poškozen dolní díl druhého stupně rakety, nastala odchylka od běžné dráhy letu a automaticky se aktivoval záchranný systém, díky němuž se loď Sojuz MS-10 s astronauty vrátila po balistické dráze na Zemi,“ dodal Krikaljov podle agentury TASS.

PPP150W ( 14. října 2018 22:58 )

Ale vždyť je tam posílají a celkem pravidelně. Říká vám něco Space-X, Dragon? Krom toho tam létají i Japonské lodě.

PPP150W ( 14. října 2018 13:03 )

Velmi se mýlíte. Přečtěte si o tom něco víc a hlavně z nezávislých zdrojů. Ale jen tak na okraj. Sověti postavili mnoho projektů raketoplánů. Jen jediný, Buran byl v kosmu, navíc bez posádky. Ostatní skončily v propadlišti dějin spolu s obřími finančními náklady, které nikdy nebyly zúročeny. Paradoxně, jak už jsem psal, právě kvůli Buranu zemřelo 9 lidí, aniž by kohokoli vynesl do vesmíru. Americké raketoplány odvedly mnoho práce. Vývoj kosmonautiky jde však dál a jejich éra skončila. Oběti jsou v dobývání vesmíru bohužel realitou. O tom, kolik a na které straně jich bylo, můžeme my jen spekulovat.

PPP150W ( 14. října 2018 00:39 )

Pane blaha a kolik ruských raketoplánů bylo ve vesmíru s posádkou? Jediný Buran, který dvakrát bez posádky obletěl nakonec pohřbila shnilá střecha hangáru v Bajkonuru, která navíc při pádu zabila 9 lidí. Buďte objektivní. Američané poslali do kosmu 31 letů raketoplánu. Měli dvě havárie, kdy zemřelo 14 lidí. Rusové ani jeden a zemřelo jich 9.

Antonin Blaha ( 13. října 2018 19:29 )

 To neni jako horici a rozstrikujici se raketoplany po nebi co?😉😉

Zobrazit celou diskusi