Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vystoupila proti vadným vakcínám, pět týdnů je nezvěstná. Kolegové se bojí o aktivistku

Autor: Darina Jíchová - 
12. října 2018
13:40

Čínští aktivisté se bojí o osud své kolegyně Tchan Chua (38), která byla jedním z nejsilnějších hlasů kampaně proti závadným vakcínám sponzorovaných státem. Tchan byla zatčená na demonstraci v Pekingu, která proběhla před více než 5 týdny. Od té doby o ní nikdo neslyšel, žena byla podle všeho terčem výhrůžek, uvedl deník Guardian.

Tchan stála v čele kampaně, která požadovala kompenzaci za závadné vakcíny proti vzteklině, které byly distribuovány v některých čínských provinciích. Defektní očkování obdržely tisíce dětí i dospělých. Podle všeho se nejednalo jen o látky proti vzteklině, vadné byly i kombinované vakcíny proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Celkem bylo objeveno 250 tisíc špatných ampulek.

Kauza závadných vakcín

Skandál, který v červenci otřásl Čínou a mnoho šokovaných rodičů vyhnal do ulic, je spojený s firmou Changsheng Biotechnology. Ta musela zaplatit pokutu, v přepočtu se jednalo zhruba o 12 milionů korun. Vyšetřování pokračuje, vedlo také k propouštění na ministerstvu zdravotnictví, neboť byl projekt sponzorovaný vládou.

Není to poprvé, kdy v Číně měli problémy s očkováním, v roce 2016 se zjistilo, že pacientům byly podány špatně uchované nebo prošlé vakcíny. Obdobná situace nastala i v roce 2014 nebo 2010.

Rodiče chtěli kompenzaci a revizi systému

Případ vyvolal obrovské protesty, do kterých se zapojili hlavně rodiče. Úřady proti nim už několikrát zasáhly. Několik rodin vypovědělo, že k nim domů vtrhla policie a dožadovala se, aby ukončili svou kampaň. Aktivistům a rodičům šlo o to, aby vláda vše řádně prošetřila a potrestala viníky. Chtěli také dosáhnout revize očkovacího průmyslu, po vládě rovněž žádali kompenzaci.

Tchan tvrdila, že i ona sama v roce 2014 obdržela vadnou vakcínu proti vzteklině. Kampaň proti vládě vedla roky. Ona a nejméně dalších osm aktivistů bylo zatčeno během demonstrace v Pekingu na počátku září, v době, kdy v hlavním městě probíhal summit Fóra čínsko-africké spolupráce.

Zatčení aktivistů

„Obklíčila nás skupinka zhruba 20 mužů, chytili ji a odvlekli,“ popsal událost Che Fang-mej, který se s Tchan zúčastnil demonstrace. „Volal jsem o pomoc, společně s pár lidmi jsme je chtěli zastavit, ale nepovedlo se,“ dodal Che. Jeho dcera byla mezi dětmi, které dostaly vadnou vakcínu. Skončila částečně ochrnutá.

Zbytek zatčených byl záhy propuštěn, jejich rodiny dokonce dostaly zprávu o jejich zadržení. Policie ale neposkytla žádné informace o Tchan. „Zmizela bez jediné stopy, k zatčení došlo 3. září. Nemáme tušení, co se s ní stalo,“ řekl Che. Podle jejích kolegů trpí Číňanka epilepsií a má další zdravotní problémy, které u ní vyvolala zkažená vakcína.

Rodiče v Číně se bouří kvůli závadným vakcínám a nečinnosti vlády. Rodiče v Číně se bouří kvůli závadným vakcínám a nečinnosti vlády. | reprofoto/twitter

Postoj vlády

Prezident Si Ťin-pching po vypuknutí skandálu slíbil, že rychle zakročí a problém vyřeší. Přestože společnost zodpovědná za výrobu vakcín dostala pokutu a z ministerstva bylo vyhozeno několik lidí, vláda neudělala nic pro lidi, kterých se případ týkal. Spoustu dětí i dospělých skončilo s nějakým postiženým. Jednalo se převážně o ochrnutí nebo epilepsii.

„Vláda odmítá spolupracovat s občany. Komunistická strana by nejradši všechny oběti pozatýkala, než aby se pokusila nastalý problém vyřešit,“ prohlásila Frances Eveová z humanitární organizace Chinese Human Rights Defendors (CHRD).

Che uvedl, že společně s Tchan a třemi sty rodiči od července demonstrovali po celém Pekingu. „Někteří z nás byli zbiti, někteří zatčeni, mnozí zastrašováni. Za naše děti budeme ale bojovat dál,“ slíbil Che. Řekl také, že se Tchan bála, že ji policie sleduje, obdržela prý i výhrůžky, aby kampaň ukončila.

Je Tchan v domácím vězení?

Matka zmizelé aktivistky oznámila, že Tchan zůstává v domácím vězení na utajeném místě. Je prý pod neustálým dohledem policie. Zprávu publikovala CHRD, mnozí aktivisté ale pochybují o její pravdivosti.

agfor ( 12. října 2018 16:23 )

Připomíná mi to Česko. Tady je sice "svoboda slova" zaručena Ústavou, ale vládě nepohodlné názory se trestají soudy a vězením a cvokhausem.

Zobrazit celou diskusi