Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Start Sojuzu se dvěma kosmonauty se nezdařil. Rusové zarazili cesty do vesmíru

Autor: ČTK, kal - 
11. října 2018
11:25

Start lodě Sojuz MS-10 z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu se ve čtvrtek nezdařil. Na vině je havárie nosné rakety Sojuz, informoval moderátor přímého televizního přenosu. Modul se nyní po balistické dráze vrací na Zemi k nouzovému přistání.

Dvoučlenná posádka je údajně v pořádku. Ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague komunikují se záchranáři. Na místo přistání dvacet kilometrů od města Džezkazgan podle agentury TASS vyrazily ruské vojenské vrtulníky. U modulu by měly přistát přibližně kolem 13:00 SELČ. Na místě je ale už skupina výsadkářů, které tam dopravil letoun AN-26.

Agentura RIA-Novosti následně informovala o tom, že po dnešním nezdařeném startu lodi Sojuz MS-10 byly pozastaveny všechny ruské pilotované lety do vesmíru.

Problémy sovětského vesmírného programu

Ruský, respektive sovětský vesmírný program zažil velké potíže při startu rakety s lidskou posádkou před 35 lety, v září 1983. Tehdy necelou minutu před vypuštěním lodi Sojuz T-10-1, která měla zamířit k orbitální stanici Saljut 7, vypukl požár nosné rakety. Kosmonauti Vladimir Titov a Gennadij Strekalov přežili díky záchranného systému, který kabinu s nimi vynesl do výšky jednoho kilometru, aby po pěti minutách dosedla čtyři kilometry od hořící rakety.

Let Sojuzu MS-10

Sojuz MS-10 měl u ISS přistát po zkráceném šestihodinovém letu dnes v 16:44 SELČ. Na stanici je nyní tříčlenná posádka, kterou tvoří Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst.

Start rakety Sojuz MS-10 se nezdařil. Na její palubě byli Alexej Ovčinin a Nick Hague (11. 10. 2018) Start rakety Sojuz MS-10 se nezdařil. Na její palubě byli Alexej Ovčinin a Nick Hague (11. 10. 2018) | ČTK

Na ISS dnes mířili jen dva noví členové posádky. Volné zůstalo jedno místo vyhrazené pro ruského kosmonauta, který má mít na starosti plánované připojení nového ruského modulu Nauka. Datum vypuštění modulu se ale opět odložilo.

Ovčinin měl být ve vesmíru podruhé. Při své první výpravě strávil na oběžné dráze kolem Země 172 dní, od 19. března do 7. září 2016. Naproti tomu pro Haguea šlo o první cestu do vesmíru. Vrátit se měli za šest měsíců a cestou domů s sebou vzít i prvního kosmonauta Spojených arabských emirátů (SAE).

Svého prvního muže do vesmíru vyšlou SAE

Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin totiž dnes na facebooku oznámil, že ruská kosmická agentura podepsala v Bajkonuru smlouvu s vedením vesmírného střediska SAE o přípravě a realizaci letu prvního kosmonauta emirátů na ISS.

K závěrečné etapě přípravy přiletělo do Ruska 31. července devět kandidátů ze SAE. Z nich už byli vybráni dva kandidáti, kteří zahájili předletový výcvik v ruském Středisku pro přípravu kosmonautů.

Let prvního kosmonauta Spojených arabských emirátů byl naplánován na duben příštího roku. Na Mezinárodní vesmírné stanici měl strávit přibližně týden a vrátit se s posádkou lodi Sojuz MS-10. Kvůli dnešnímu nezdařenému startu ale zřejmě z tohoto plánu sejde.

PPP150W ( 11. října 2018 19:11 )

A všiměme si prosím, že americké raketoplány podnikly 29 úspěšných misí. Při dvou neúspěšných zahynulo 14 lidí. Jediný letuschopný sovětský raketoplán Buran nikdy nevynesl do kosmu ani myš. Zato při opravě střechy hangáru v Bajkonuru, kde hnil, se tato propadla, definitivně stroj zničila a při tom ještě zahynulo 9 lidí. O ostatních sovětských strojích nemá smysl polemizovat.

Antonin Blaha ( 11. října 2018 12:24 )

 A vsimneme si ze se ani nerozprskly ani neuhoreli ani se nerozstrelili jako Americke raketoplany!😘😘😘pro Americti idioti😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi