Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pohroma v dovolenkovém ráji. Mallorkou se prohnala bouře, deset mrtvých

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. října 2018
19:55

Španělský ostrov Mallorca zasáhla ničivá bouře, která vyvolala bleskové záplavy. Jedním z nejvíce postižených míst je město Sant Llorenç ležící na severovýchodním pobřeží. Bilance je tragická - prozatím je potvrzeno deset mrtvých. Záchranáři také pátrají po dítěti, jehož matka při záplavách zahynula. Mezi oběťmi jsou dva Britové a jedna Holanďanka, Češi nefigurují ani mezi zraněnými. O pohromě na Mallorce nás rovněž informoval čtenář Blesku, který se podělil o fotografie.

Bouře se přihnala během včerejšího odpoledne a řádila dál přes noc. V Sant Llorenç zasahuje civilní garda, záchranáři situaci označili za „naprostou katastrofu“.

Cesty jsou zaplavené, za několik hodin napršelo až 175 litrů na metr čtvereční. Mnoho lidí zůstalo uvězněno ve svých autech, úřady informovaly o desítkách zraněných.

Městem se valí voda: 

Do oblasti bylo dnes nasazeno 80 vojáků a sedm vozidel vojenské zásahové jednotky, kteří se přidali ke stovce záchranářů. Lidé před valící se vodou uprchli na střechy domů a vylezli na stromy, nyní čekají na hasiče a vojáky, až jim pomůžou do bezpečí.

O dvou mrtvých Britech informovovala v rozhlase zástupkyně starosty města Sant Llorenc  Antonia Bauzaová stanici Cadena SER. Další dvě potvrzené oběti byli místní obyvatelé. „Je to katastrofa. Pokoušíme se lokalizovat přeživší a pomáhat, ale všechno je zaplavené a lidé nemohou opustit své domovy,“ popsala situaci Bauzaová.

Ničivá bouře a bleskové povodně zasáhly španělskou Mallorcu. Tohle voda udělala s fotbalovým hřištěm. Ničivá bouře a bleskové povodně zasáhly španělskou Mallorcu. Tohle voda udělala s fotbalovým hřištěm. | reprofoto/twitter

Sant Llorenç hlásí výpadky proudu a mobilních sítí, bez proudu je také sousední město Son Servera. „Přišla bouře a přívalový déšť, pršelo hodiny a voda rychle přibývala, začala zaplavovat ulice. Její proud si pohrával s auty jako s hračkami. Lidé zůstávali uvězněni uvnitř a volali o pomoc,“ popsal neštěstí jeden z místních.

Tři mrtvé nahlásilo pobřežní město S'illot, které od Sant Llorenc dělí necelých 11 kilometrů; tělo dalšího muže záchranáři nalezli ve městě Artà, které leží ve vnitrozemí, zhruba 15 kilometrů severně od města S'illot.

Nejméně ve třech dalších městech byly uzavřeny škol, dvě stovky lidí našly nouzové přístřeší ve sportovních zařízeních. Španělský meteorologický ústav očekává silné srážky ve východní části Iberského poloostrova. Na ostrov má dnes přiletět španělský premiér Pedro Sánchez

Některé oblasti jsou odříznuté

„Záchranné akce nám ztěžuje nepřestávající déšť, musíme kontrolovat auto za autem a s některými stále smýká proud vody,“ sdělil novinářům jeden z hasičů, dodal, že voda odřízla přístup do některých částí města. Záchranáři nedokážou jednoznačně potvrdit počet pohřešovaných. Podle dosavadních zpráv byli raněni nejméně tři lidé a kolem dvou stovek osob bylo evakuováno.

Čechům se neštěstí vyhnulo

Mluvčí ministerstva zahraničí ČR Michaela Lagronová sdělila, že podle informací honorárního konzula na Mallorce mezi oběťmi žádní Češi nejsou. Ani mezi zraněnými by neměli být žádní čeští občané. 

Mluvčí Letiště Václava Havla Roman Pacvoň řekl, že letecké spojení z Prahy do Palma de Mallorca není přerušené, všechny lety dnes odletí podle platného letového řádu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Bettyskof ( 10. října 2018 13:47 )

 Mrtvých už je potvrzeno 9, 6 nezvěstných. 😢

lalia ( 10. října 2018 09:39 )

Nejlíp nikam nejezdit.Vedou pecivály.

Zobrazit celou diskusi