Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozhodnuto. Nová auta budou ekologičtější. Emise se sníží o třetinu

10. října 2018
06:24

Osobní automobily vyráběné v Evropské unii od roku 2030 by měly vypouštět o 35 procent méně CO2 než v roce 2021, dodávky pak o 30 procent méně. Po 13 hodinách jednání se na tom v Lucemburku v úterý pozdě večer dohodli ministři životního prostředí členských zemí, oznámilo rakouské předsednictví Rady EU.

Cíl na úrovni 35procentního omezení emisí pro osobní automobily navrhlo Rakousko jako kompromis. Některé země včetně České republiky trvaly na původním návrhu Evropské komise v podobě 30procentního snížení. Další členové EU jako Francie, Nizozemsko nebo Dánsko prosazovali, aby to bylo nejméně 40 procent, což je hodnota, na které se minulý týden shodl Evropský parlament.

Jednání ministrů mělo původně skončit kolem osmé hodiny, nakonec se ale protáhlo přibližně do 23:15. Předsednické Rakousko chtělo vyjednávání uzavřít ještě v úterý.  Tamní ministryně zemědělství a životního prostředí Elisabeth Köstingerová na Twitteru označila přijatý cíl za důležitý krok v boji s klimatickými změnami.

O konečné podobě příslušné legislativy bude nyní rakouské předsednictví Rady EU vyjednávat s europarlamentem.

vaber ( 10. října 2018 09:19 )

auto se spotřebou 5litrů/100km benzinu zničí za 100km 5kg kyslíku a vyrobí 10kg CO2 , prostě kolik se spálí tolik toho vznikne, auto s dvojnásobnou spotřebou dvakrát tolik ,to je fyzikální zákon, musela by se hodně zvýšit účinnost motorů nebo nevyrábět silná auta ,ale dělat takové finty jako u Škody Rapid se zpátečkou které nemají smysl? , nikdo růst CO2 v atmosféře nezastaví a co to bude znamenat pro život na planetě se ukáže už brzy

Zobrazit celou diskusi