Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Traviči Skripala: Lékař ruské rozvědky měl falešné jméno i pas, tvrdí Britové

Autor: ČTK - 
9. října 2018
09:58

Pravé jméno druhého z Rusů, které Británie viní z útoku na bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala v Anglii, je Alexandr Miškin a je to lékař ruské vojenské rozvědky GRU. Tvrdí to investigativní web Bellingcat, který se odvolává na veřejné zdroje a svědectví mužových známých. Bellingcat rovněž uvedl, že má k dispozici naskenovanou kopii Miškinova pasu.

Alexandr Miškin byl dosud známý jako Alexandr Petrov. Britské úřady ale už dříve sdělily, že příslušníci GRU pravděpodobně do Británie přicestovali pod falešnými jmény. Miškin se podle Bellingcatu narodil v roce 1979 v Archangelské oblasti.

Na elitní vojenské lékařské škole vystudoval na vojenského lékaře pro ruské námořnictvo. Ještě během studií jej naverbovala GRU; v roce 2010 se přestěhoval do Moskvy, kde dostal krycí jméno, falešný občanský průkaz a falešný pas na jméno Alexandr Petrov.

V období 2011 až 2018 pod tímto jménem podle webu Bellingcat hodně cestoval, a to především na Ukrajinu a do moldavského separatistického regionu Podněstří. Na Ukrajině byl i v roce 2013 během protestů, které vedly k pádu proruské vlády v Kyjevě.

Podrobné informace se Bellingcat chystá zveřejnit v úterý ve 14:00 SELČ. Londýnská policie podle agentury Reuters uvedla, že spekulace o skutečné totožnosti obviněných nebude komentovat.

Po Čepigovi druhý identifikovaný

Miškinova hodnost je podle Bellingcatu neznámá, podle odsloužených let by ale mohl být v době pokusu o otravu Skripala podplukovníkem nebo plukovníkem. Bellingcat a britský deník The Daily Telegraph již dříve zveřejnily údajnou pravou totožnost prvního z mužů podezřelých z útoku v Británii, kterým je podle nich 39letý plukovník GRU ověnčený řadou medailí Anatolij Čepiga. Veřejnosti byl předtím známý jako Ruslan Boširov.

Čepiga podle listu bojoval v konfliktech v Čečensku a na Ukrajině a je držitelem nejvyššího ruského vyznamenání. Na oba údajné pachatele březnového útoku nervově paralytickou látkou typu novičok v Salisbury byl už dříve vydán evropský zatykač.

Skandály kolem agentů skončí čistkou v GRU?

Britská prokuratura věří, že má dostatek důkazů pro jejich odsouzení za přípravu vraždy Skripala a za pokus o vraždu jeho dcery Julije. Také dvojici podezírá ze zabití Dawn Sturgessové, která s novičokem náhodou přišla do kontaktu v červenci. Rusko jakýkoli podíl na těchto událostech popírá. Oba muži v zářijovém rozhovoru s ruskou televizní stanicí RT připustili, že Salisbury v březnu navštívili jako turisté, odpovědnost za útok ale odmítli.

Série skandálů kolem ruských tajných agentů působících v zahraničí může v brzké době skončit čistkou ve vojenské rozvědce GRU. Píší o tom dnes některá ruská média. Spekulace o ohrožených postech vysokých důstojníků GRU se většinou opírají o nepotvrzené informace serveru MBCh-Media, který financuje nepřítel Kremlu a bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij. Jeho web napsal, že v sobotu se v centrále ruského ministerstva obrany konala porada věnovaná skandálům pracovníků GRU v Nizozemsku, USA, Británii nebo Černé Hoře.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá.  - Reuters
Video se připravuje ...

Šéf GRU u Putina na koberečku

Agenti vojenské rozvědky si tam podle jejích účastníků počínali krajně neodpovědně a nedodržovali elementární zásady konspirace. Už v září si podle MBCh-Media prezident Vladimir Putin, sám bývalý agent kontrarozvědky KGB a později šéf její nástupnické organizace FSB, povolal náčelníka GRU Igora Korobova. Ten prý si po návratu domů stěžoval na nevolnost.

Viník odpovědný za skandální vyhoštění čtyř údajných ruských agentů z Nizozemska, kde se podle tamních úřadů pokoušeli proniknout do počítačové sítě Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), se podle MBCh-Media už našel.

Je jím prý druhý tajemník ruského velvyslanectví v Haagu Konstantin Bachtin, který hackerský útok na OPCW koordinoval. Nizozemská kontrarozvědka odposlouchávala jeho telefon a přípravy k tajné operaci sledovala od samého počátku. Bachtin je údajně přítelem agenta GRU Anatolije Čepigy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonin Blaha ( 9. října 2018 21:28 )

 Tvrdi Britove!!😂😂😂😂😂😂

doktormediciny ( 9. října 2018 12:12 )

Budte rad, za na ten cerstvy vzduch nemate dane.Prazaci si zkratka ziji..

asijo ( 9. října 2018 11:47 )

Britové toho už nalhali,těm už dávno nevěří žádná slušný člověk.

zada ( 9. října 2018 11:30 )

Je po volbách, tak zase témě Skripal, Putin a blbci z VB . A jdeme na tu masáž , že Plesku . pražáci už mají zmasírované palice od ČT dost, protože to jak volili tomu jenom nasvědčuje , a zbytek národa chodí na čerstvém vzduchu tak tohle nežere...

Zobrazit celou diskusi