Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ze života a učení čínského prezidenta. Siovu propagandu šíří zábavný pořad

Autor: Darina Jíchová - 
5. října 2018
20:20

Čínská televizní stanice Hunan TV představila nový program, ve kterém spojila „příjemné s užitečným“. Zábavný soutěžní pořad se točí kolem prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho ideologie. Soutěž běží v hlavním sledovacím čase, hned po večerních zprávách. „Jak dobře znáte čínského vůdce?“ ptá se na začátku každého dílu nadšený moderátor. Siova vláda tak našla perfektní způsob, jak obyvatele „krmit“ jejich myšlením, informovala stanice BBC.

Pořad je nástrojem čínské propagandy, jeho záměrem je vštěpit nové generaci Siovu ideologii a dál upevnit jeho moc. Soutěž vysílá jeden z nejoblíbenějších zábavních kanálů Hunan TV a podle odborníků je jasně zacílena na mladé lidi, tzv. mileniály a generaci Z.

Úvod vždy patří úryvkům ze Siových projevů, případně citacím z prezidentovy ideologie „Myšlení Si Ťin-pchinga“, které bylo loni zahrnuto mezi oficiální stanovy komunistické strany, a začalo tak v zemi „novou éru“. Něco podobného se stalo naposledy za vlády Mao Ce-tunga.

Šíření Siova kultu osobnosti

V podobě dvou krátkých kvízů pak moderátor prověří, že soutěžící a s nimi i obecenstvo ideologii porozuměli a že si ji dobře zapamatovali. Další úsek pořadu se věnuje prezidentovu životu, jeho dětství, kariéře a vzestupu.

„Prezident Si byl jako patnáctiletý chlapec poslán z Pekingu do provincie Šen-si, kde žil a pracoval jako farmář. Prezident ale toužil po vzdělání. Kvůli které knize se jednou vydal na túru dlouhou 15 kilometrů?“ ptá se moderátor. „Faust,“ odpovídá bez zaváhání jeden z účastníků, moderátor a diváci ho za to odmění bujarým potleskem. V podobném duchu se nese každý díl.

Ideologii čínského prezidenta šíří zábavný pořad. Ideologii čínského prezidenta šíří zábavný pořad. | reprofoto/youtube

Hlavní cena: Dobrý pocit

„Jaká teorie je ta nejlepší teorie?“ to je většinou otázka, která rozhoduje o všem. Odpověď se nemění: „Myšlení nové éry Si Ťin-pchinga.“ Tvůrci pořadu šli ale ještě dál a soutěžící během jednoho kola musí doplňovat Siovy citáty.

Hlavní cenou pro výherce není nic jiného než vědomí toho, že Siovi a jeho ideologii perfektně rozumí a může ji šířit dál. Přestože je studio vždy plné diváků a moderátor se chlubí tím, že mají velký počet zájemců účastnit se soutěže, čínská verze Twitteru Sina Weibo pořadu moc nevěří a předvídá mu jen krátkou životnost.

Pořad zatím diváky zklamal

Uživatelé sociální sítě pořad zesměšňují. „S naprostou jistotou se to stane nejsledovanějším pořadem v televizi,“ komentoval soutěž cynicky jeden z nich. „Nestydatou“ propagandu prohlédla i starší generace. „Nemůžu se na to koukat. Je vidět, jak je to zinscenované, ani se nesnaží předstírat, že probíhá skutečná soutěž,“ sdělil reportérům BBC postarší Číňan.

„Je to, jako kdyby papouškovali učebnici,“ dodal. Jeho manželka, členka komunistické strany, má ale jiný názor. „Ano, pořad je nudný, ale smysluplný. Mladí lidé se potřebují naučit, co je důležité a hodnotné,“ domnívá se Číňanka.

Oproti jiným taktikám je to neškodné

Podle expertů je to jen jeden z prostředků, který Si na šíření své ideologie používá. Ředitel čínských studií na univerzitě v Pekingu David Moser poznamenal, že na rozdíl od převýchovných táborů, kterými musí projít muslimská menšina Ujgurů, je pořad v podstatě neškodný. Dodal, že Si se jen přidal k dalším vůdcům, kteří k šíření kultu své osobnosti používají nová media.

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách.  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi