Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Boj o brexit se stupňuje. Juncker sice zmírnil rétoriku, Mayová ale hrozí imigrační politikou

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. října 2018
18:15

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker při dnešní debatě s poslanci Evropského parlamentu zopakoval, že Evropská unie se chce s Británií na jejím odchodu z bloku dohodnout. Upozornil, že brexit bez dohody není tím nejlepším řešením, i když mnozí britští politici takový názor zastávají. Juncker tak zaujal mnohem smířlivější postoj, než když hrozil, že pokud se s Británií nedohodnou, nebudou smět britská letadla přistávat v EU, uvedl deník Daily Mail.

„Ti, kteří si myslí, že odchod bez dohody by byl nejlepším řešením, si neuvědomují následky takového scénáře,“ řekl Juncker. Ten se s poslanci sešel před říjnovým summitem EU, jehož ústředním bodem bude právě brexit.

Britské mazlíčky čeká v EU po brexitu karanténa

„Je smutné, že lidé včetně ministrů teprve teď zjišťují, co nastane při odchodu Británie z EU, když z vyjednávání nevzejde žádná dohoda,“ Juncker poznamenal, že britská letadla by tak například nesměla přistávat na evropských letištích. Problém by měli také Briti, kteří by chtěli cestovat se svými mazlíčky.

„Kočky, psi a další mazlíčky budou muset projít přes čtyřdenní karanténu před tím, než vstoupí na území EU a než ho opustí. Lidé, kteří chtějí cestovat se zvířaty, by si to měli promyslet. Měli by je buď nechat doma, nebo nikam nejezdit,“ prohlásil nekompromisně Juncker. Dodal, že ročně do EU cestuje se zvířetem až 250 tisíc Britů.

Klíčové vyjednávání nastane v říjnu

Juncker nakonec zaujal smířlivější postoj a řekl, že by k jednání měly obě strany přistupovat otevřeně a přátelsky. Držel se však pesimistického postoje a řekl, že brexit je v jeho současné podobě nereálný. Klíčová budou říjnová jednání. Také předseda Evropské rady Donald Tusk nadcházející unijní vrcholnou schůzku označil za rozhodující pro dosažení brexitové dohody s Británií.

Dohodu s unií prosazuje i britská premiérka Theresa Mayová, která Bruselu předložila svůj plán. Na svém návrhu se ale Mayová zatím s EU neshodla. Britská premiérka mezitím doma čelí tlaku části křídla své Konzervativní strany, které by raději upřednostnilo brexit bez dohody, tedy neřízené opuštění unie.

Irské hranice

Takovému vývoji se chce Mayová vyhnout, v minulosti ale opakovaně prohlásila, že jedinou alternativou jejího plánu je právě neřízený odchod se všemi jeho tvrdými následky.

Jednou z klíčových otázek brexitu je podoba hranice mezi Irskou republikou, která je unijním členem, a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Brusel trvá na tom, že hranice musí zůstat formální bez přísných hraničních kontrol. Juncker dnes řekl, že irská hranice je pro EU prioritou.

Otázka migrace

Důležitým bodem brexitu je také migrace, kterou se zabývali také konzervativci na své výroční konferenci. Mayová prosazuje, že brexitem skončí upřednostňování přistěhovalců z členských zemí EU. Vláda chce radikálně snížit roční přírůstek imigrantů omezením přijímání méně kvalifikovaných osob.

Premiérka Mayová dnes zpravodajskému webu BBC řekla, že vysoce kvalifikovaní pracovníci dostanou po odchodu z EU přednost, naopak k občanům EU už budou úřady přistupovat stejně jako ke komukoli jinému. Ministr vnitra Sajid Javid pak naznačil, že by mohl být zrušen limit na počet víz vydávaných ročně vysoce kvalifikovaným uchazečům o práci v Británii. Momentálně je stanoven na 20.700.

Do vládních plánů se ihned opřeli zástupci opoziční Labouristické strany. Podle stínové ministryně vnitra Diane Abbottové limit na čistou migraci jen démonizuje“ zájemce o práci v Británii. „Premiérka oznámila konec volného pohybu osob, jako by to bylo vzrušující nové opatření,“ poznamenal poslanec David Lammy. Podle něj by dodržení cíle na 100.000 přistěhovalců ročně poškodilo britské zdravotnictví a další veřejné služby.

Ukázka britského populismu

Předseda evropských lidovců Manfred Weber označil brexit za ukázku toho, kam vede populismus. Ocenil také jednotu unijních států ve svém postoji k britskému odchodu a vyzval britského ministra zahraničí Jeremyho Hunta, aby se omluvil za to, že přirovnal EU k Sovětskému svazu. Hunt dnes v rozhovoru se CNBC řekl, že EU se někdejšímu SSSR nepodobá.

Trapný moment ministra Hunta

Lídr liberálů Guy Verhofstadt, který je rovněž koordinátorem EP pro brexit, označil Huntova slova za urážku milionů obyčejných občanů bývalého SSSR. Připomněl, že Hunt si v minulosti popletl Čínu s Japonskem. Narážel tak na Huntovu červencovou návštěvu Číny, kde prohlásil, že má za manželku Japonku. Ihned se ale opravil a řekl, že jeho žena Lucia je Číňanka. Přeřeknutí pak označil za trapný moment.

Bez dohody nebude brexit

Europoslanec a bývalý vůdce Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který patřil k jedné z hlavních tváří kampaně za odchod své země z Evropské unie, prohlásil, že stav vyjednávání svědčí o tom, že unijní vyjednávači si vedou lépe než britští, což staví Londýn do pozice slabšího.

Hlavního unijního vyjednávače Michela Barniera ale obvinil, že otázku irské hranice zneužil jako zbraň. V závěru svého projevu zdůraznil, že pokud se EU s Británií nedohodne, pak Londýn „prostě odejde“.

Nezadat ( 2. října 2018 18:37 )

A sakra,to se vrátí cigoši a opět budou žít za naše peníze.

Zobrazit celou diskusi