Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vegani chtějí změnit návyky „masožravých“ Francouzů. Do výlohy řeznictví házeli cihly

Autor: Darina Jíchová - 
1. října 2018
16:32

„Radikální“ vegani zaútočili na řeznictví, do jeho výlohy házeli cihly. K incidentu došlo ve městě Saint-Arnoult-en-Yvelines, které se nachází 48 kilometrů od Paříže. Skupinka veganů v noci z neděle na pondělí rozbila výlohu tamního řeznictví a na dveře obchodu napsali výzvu: „Stop speciesismu!“, informoval deník Daily Mail.

Majitelka řeznictví Elisabeth Cureová, která žije nad obchodem, uvedla, že ji zvuk rozbíjejícího se skla vzbudil ráno, kolem třetí hodiny. Dodala, že podle nápisu se domnívá, že jde o stejné lidi, kteří během posledního roku po celé Francii útočili na řeznictví.Stop speciesismu, to je heslo radikálních veganů. Jejich kampaň se zaměřuje na to, aby Francouzi jako národ přestali jíst maso,“ vysvětlila Cureová.

Speciesmus znamená druhou nadřazenost, jedná se o termín, který používají zejména ochránci zvářat.

Některé protesty francouzských veganů jsou dost brutální. Některé protesty francouzských veganů jsou dost brutální. | reprofoto/twitter

Hnutí radikálních veganů

Vlna násilí proti řezníkům se zvedla v červnu, kdy dokonce řeznické odbory požádaly vládu o policejní ochranu. „Od počátku roku vegani zaútočili na 17 řeznictví, nejde jen o vandalismus, lepení plakátů a protesty. Házejí cihly a kameny do výloh, mohli by někoho zranit,“ uvedl Jean-Francois Guihard, předseda řeznické federace CFBCT, která sdružuje více než 18 tisíc osob.

„Vláda musí něco udělat,“ dodal Guihard, jednání veganů označil za „formu terorismu“. Poukázal na to, že vegani tvoří jen zlomek populace v zemi. I přesto v „typicky masožravé Francii“ klesá prodej masa. Řezníci se obávají, že za to můžou útoky na jejich podniky. Zároveň jsou ve státu stále aktivnější hnutí za práva zvířat.

Chovatelé se obrátili na Macrona

Minulý týden ve východní Francii shořela jatka, lidé i policie podezřívají veganské aktivisty. Předsednictvo družstva chovatelů skotu a prasat vyzvalo prezidenta Emmanuela Macrona, aby ukončil tuhle „občanskou válku“.

Hnutí za práva zvířat se ve Francii zrodilo na konci 90. let. Přestože většina Francouzů zůstává u konzumace masa – ve školení jídelně se podává maso čtyřikrát až pětkrát týdně, rostoucí cena masa i strach o zdraví vedlo k nárůstu veganů a vegetariánů. Ti v současnosti tvoří 3 % populace, což je na první pohled marginální.

Radikální skupiny ale chtějí změnit názor další generace, malé zastoupení mají i ve vládě. Snažili se dokonce prosadit jedno vegetariánské jídlo ve školách týdně, to však neprošlo přes zákonodárce. Vegani svoje kampaně zakládají především na tom, jak krutě se zvířaty zachází v masném průmyslu.

Soužití veganů a „masožravců“ není možné

Aktivisté většinou rozdávají letáčky, nebo demonstrují před jatkami. K jejich akčnějším protestům patří stříkání umělé krve, jejich oběťmi se stali sami řezníci nebo lidé, kteří v řeznictví nakupují. K poslednímu útoku na řeznictví a jatka se zatím žádná radikální skupina nepřihlásila, pravděpodobně půjde o Hnutí L214 nebo Hnutí za zrušení řeznictví, která jsou známá drsnější formou protestu.

Mluvčí aktivistů označili řezníky za extrémisty, kteří se podílejí na genocidě zvířat. „Lidé by svou kariéru neměli zakládat na chování a vraždění zvířat,“ uvedli aktivisti ve svém prohlášení. Marianne Celková, vědkyně, která se zabývá problematikou soužití veganů a „masožravců“ se domnívá, že „v současné době je nemožné, aby tyto dva tábory našly ve Francii společnou řeč“.

 

andorea ( 1. října 2018 18:15 )

A víte, jaký je rozdíl mezi vegany a masožravci? Masožravce v životě nenapadne jít vymlátit výlohu zeleniny.

vs40 ( 1. října 2018 17:09 )

Nechápu o co jde všem rostlinožroutům , vždyť je nikdo nenutí jíst maso , ať si zobou své zrí a jinou roslinou stravu do aleluja , ale oni se neustále snaží nám " masožravcům" vnutit jejich rostlinky a zrní , je to banda neurotiků , kteří jsou po svém zrní tak vyhladovělí , protože nedostávají do organnismu pořádnou energii a proto jim vadí všichni spokojení " masožravci " !

Zobrazit celou diskusi