Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Fiasko referenda o názvu Makedonie: Přišlo málo lidí, odpůrci slaví. Míří přesto do EU?

Autor: ČTK - 
30. září 2018
22:25

Makedonci dostali v referendu příležitost rozhodnout, zda se po dohodě se Řeckem změní název jejich země na Severní Makedonie. Místo požadovaných 50 procent voličů však přišlo pouhých 34 procent. Odpůrci změny názvu volby bojkotovali, po vyhlášení účasti slavili. I když hned 90 procent příchozích k volebním urnám bylo pro změnu. Premiér Zaev, který dorazil volit s manželkou a synem, varoval před předčasnými volbami. Věří však, že zemi povede dál - a to dokonce i do EU a NATO.

Pro dohodu s Řeckem o změně názvu Makedonie na Severní Makedonii se v referendu při značně nízké účasti vyslovilo zhruba 90 procent hlasujících. S odvoláním na státní volební komisi to uvedla agentura DPA. Komise oznámila, že půl hodiny před uzavřením volebních místností v 19:00 SELČ bylo odevzdáno jen 34 procent hlasovacích lístků.

Spory se Řeckem

Premiér Zoran Zaev přesto označil plebiscit za úspěšný. Pokud nyní opozice odmítne dohodu s Řeckem o změně názvu státu podpořit, povede to k předčasným volbám, varoval Zaev. Oprávnění hlasovat mělo zhruba 1,8 milionu občanů.

Přejmenování má za cíl ukončit spory se sousedním Řeckem, jehož součástí je i severní provincie Makedonie. Atény trvaly na změně názvu sousedního státu a blokovaly jakékoli jeho přibližování západním strukturám.

Premiér se nevzdává

Aby bylo referendum závazné, je podle makedonské ústavy nutná účast alespoň 50 procent oprávněných voličů. Vláda premiéra Zaeva ale dnešní referendum svolala pouze jako poradní. To znamená, že může výsledek i bez ohledu na volební účast interpretovat jako vypovídající odraz veřejného mínění. Většina těch občanů, kteří k urnám přišli, přitom podle průzkumů pravděpodobně hlasovala pro dohodu o změně názvu státu.

Obrovská většina“ hlasovala pro členství země v NATO a v EU, prohlásil dnes večer bez dalších podrobností Zaev v makedonském hlavním městě Skopji. Nyní podle něj musí být toto přání přeměněno v politickou aktivitu parlamentu. Tuto zemi povedu dál a Makedonie se stane členem NATO a EU, ujistil Zaev.

Pozorovatelé: Prohra vládního kabinetu

Pozorovatelé však nedostatečný počet hlasujících u volebních uren považují za prohru vládního kabinetu. Proti změně se také zvedla poměrně silná vlna odporu, proti byl například i prezident Ďorge Ivanov. Ten už dříve dokonce vyzval k bojkotu referenda.

Referendum o názvu Makedonie: Premiér Zoran Zaev se synem Duskem a manželkou Zoricou Referendum o názvu Makedonie: Premiér Zoran Zaev se synem Duskem a manželkou Zoricou | Reuters

Přejmenování na Severní Makedonii má této bývalé jugoslávské republice umožnit ucházet se právě o členství v Severoatlantické alianci a Evropské unii. Otázka v referendu zněla: „Jste pro členství v EU a NATO přijetím dohody mezi Makedonskou republikou a Řeckou republikou?

Pro případnou změnu názvu státu se musí vyslovit dvoutřetinová většina poslanců parlamentu. Vláda, která referendum iniciovala, v něm ale takovou většinou nedisponuje a opozice označuje vládou vyjednanou dohodu o novém názvu za protiústavní.

Návštěva Merkelové nepomohla

Problém je i v tom, že se Makedonie podle opozice v dohodě vzdává své národní identity. Naposledy hlasovalo pro dohodu jen 69 ze 120 poslanců, přičemž pro schválení dohody bylo nutných 80 poslaneckých hlasů.

USA však už daly najevo, že v případě kladného výsledku referenda by se Severní Makedonie mohla brzy stát 30. členem NATO. Podpořit dohodu s Řeckem před referendem přijela v uplynulých týdnech do Skopje celá řada významných západních politiků, včetně německé kancléřky Angely Merkelové, šéfa NATO Jense Stoltenberga či amerického ministra obrany Jamese Mattise. Ten během návštěvy také varoval před ruským vměšováním do referenda.

Angelu Merkelovou v Makedonii přivítal premiér Zoran Zaev (8.9.2018) Angelu Merkelovou v Makedonii přivítal premiér Zoran Zaev (8.9.2018) | Reuters

Eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn dnes prostřednictvím twitteru poblahopřál těm makedonským občanům, kteří se referenda zúčastnili. „Díky velmi výraznému hlasu pro 'ano' je tu široká podpora pro dohodu a euroatlantické směřování Makedonie,“ domnívá se Hahn. Vyjádřil také naději, že všichni političtí lídři budou toto rozhodnutí respektovat a v zájmu země zodpovědně naplňovat.

Nízkou účast na referendu dnes naopak uvítal například řecký ministr obrany Panos Kammenos, který patří mezi řecké odpůrce dohody, ačkoli je zároveň spojencem premiéra Alexise Tsiprase, který je jejím podporovatelem. „Osmašedesát procent občanů dohodu zrušilo,“ napsal Kammenos na twitteru. 

Antonin Blaha ( 1. října 2018 07:29 )

 Lide svuj nazor vyjadrili,zaznelo jasne ne,pokud to politici nechapou at odstoupi nez rozpoutaji dalsi obcanskou valku.Mozna by bylo dobre trochu jim provetrat krovky aby si uvedomili ze jsou tam pro lidi a ne lidi pro ne🤔

Zobrazit celou diskusi