Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z objednání vraždy Kuciaka viní zatčenou Alenu. Matka snoubenky zmínila jejího šéfa

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK - 
30. září 2018
17:30

Z úkladné vraždy Jána Kuciaka viní na slovensku trojici zadržených mužů, kteří skončili ve vazbě. Tam putuje i čtvrtá obviněná - Alena Z. Právě ona si měla vraždu  objednat, píše Denník N. Pracovala však pro kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, nad čímž se pozastavuje i matka Kuciakovy zastřelené snoubenky Martiny Zlatica Kušnírová, která kvitovala pokrok ve vyšetřování, ale upozornila, že „to bude ještě velmi zajímavé“.

Policejní zakuklenci odvedli v neděli k soudu trojici podezřelých z úkladné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny. Soud v Banské Bystrici pak v neděli rozhodl o tom, že bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš S., někdejší profesonální voják Miroslav M. a podnikatel Zoltán A. půjdou do vazby.

Čtvrtou obviněnou je pak tlumočnice Alena Z., i ona míří do vazby. Rozhodl o tom soudce Specializovaného trestního soudu, který se v zemi zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy.

Důvodem vazby jsou obavy z možného útěku, z ovlivňování svědků a z pokračování trestné činnosti. U podnikatele Zoltána A., který jako jediný stížnost proti vazbě k nejvyššímu soudu nepodal, ze zmiňovaných třech vazebních důvodů neshledal soud možnost ovlivňování svědků obviněným.

Obviněným hrozí doživotí

Kuciakova vražda otřásla Slovenskem a vyvolala největší demonstrace v zemi od pádu komunismu. Vedla ostatně i k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a odchodu policejního prezidenta Tibora Gašpara.

V případě prokázání viny hrozí obviněným doživotí. Slovenská policejní razie, při které čtveřici zatkli, se uskutečnila ve čtvrtek ve městě Kolárova a o den později v Komárnu, kde policie zasahovala v domě Aleny Z. 

Matka zavražděné Martiny: Bude to ještě zajímavé

Matka zavražděné Martiny Kušnírové Zlatica komentovala před vynesením verdiktu o vazbě nejprve pokrok ve vyšetřování slovy: „Je to na dobré cestě, že už se něco začalo dít.“ Právě matka Kuciakovy snoubenky se aktivně zapojila i do probíhajícího vyšetřování, ale také protestů, které případ provází. „Jsem ráda, že aspoň tři obvinili a že jsou na správné stopě,“ řekla pro pluska.sk.  

Nově obviněná Alena Zsuzsová pracovala podle médií jako tlumočnice z italštiny pro kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, který je v současnosti ve vazbě kvůli jinému případu. Kočner se podle sousedů Aleny Z. stal také kmotrem její dcery, napsal server hnonline.sk.

„Aha. A už jsme tam. To bude ještě velmi zajímavé,“ komentovala Kušnírová zásah v domě tlumočnice. Podle ní za vraždou nemusí stát italská mafie, ale právě slovenské podsvětí a vlivný podnikatel.

„Jemu tehdy šlo o desetimilionové směnky. Janko šel i po tom. A víte, 10 milionů je 10 milionů. Radši dát dva miliony za vraždu, než o celou sumu přijít. Kdo ví, zda v tom fakt nebude mít palce. Co den, to zajímavější informace,“ dodala matka Martiny. Kočner loni Kuciakovi v telefonickém rozhovoru řekl, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že zveřejní jejich případné přešlapy.

Policie: Vraždu si objednala Alena

Právě Alenu Z. však dnes slovenská policie obvinila z toho, že si dvojnásobnou vraždu objednala. Napsal to dnes list Denník N. Podle něj ale obviněná nemusí stát na vrcholu celého gangu a jako zprostředkovatelku ji zřejmě využil hlavní zadavatel vraždy.

Ostatní tři zadržení byli obviněni z úkladné vraždy a z dalších deliktů. Právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic dnes na televizi Markíza řekl, že Alena Z. byla spíše zprostředkovatelem vraždy a že vrah hlavního zadavatele činu možná vůbec neznal.

Výstřely do hlavy a srdce

K vraždě Kuciaka a jeho přítelkyně došlo v únoru. Investigativní novinář působící v redakci Aktuality.sk byl zavražděn ve svém domě ve Veľké Mači, čin měl souviset právě s jeho prací. Kušnírová byla usmrcena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce.

„Ve hře je mnohem více, než jen pověst policie. Ve hře je, do jaké rodiny patříme - zda jsme mafiánský stát, kde chráněná vrstva může umlčet novináře. Beztrestně. Nebo jsme země, kde jsou demokratické instituce silnější než vrahové a jejich zaměstnavatelé,“ uvedl k vyšetřování list Sme.

Video  Poslední minuty před popravou Kuciaka a jeho snoubenky! Zveřejnili kamerové záběry  - tv Joj
Video se připravuje ...

Ani jeden ze zmiňované čtveřice obviněných dříve však nepatřil na Slovensku mezi veřejně známé osoby. A tak je tu i další linie případu. Kuciak v nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojovala s mafií, a o vazbách jednoho z nich - Antonina Vadaly - na blízké spolupracovníky bývalého premiéra Roberta Fica.

Vadalu slovenské úřady mezitím vydaly do Itálie k trestnímu stíhání pro podezření z drogových deliktů. Kuciak se věnoval i podezřením z daňových podvodů, které se týkaly také lidí označovaných za blízké Ficově straně Směr-sociální demokracie.

Česká novinářka: Kdo vrahy objednal, je klíčové

Česká novinářka Pavla Holcová, která s Kuciakem spolupracovala, již dříve uvedla, že důležité bude především odhalení skutečného objednavatele vraždy. Poslední zprávy ze Slovenska ohledně razie a prvních zadržených ji však naplňovaly lehkým optimismem.

„Doufám, že to není jenom nějaká kosmetická policejní operace, která nás jako občanskou společnost a novináře má uklidnit, protože to je to, co se stalo na Maltě. Tam sice zadrželi vrahy, nicméně absolutně nejsou schopni dostat se k informaci, kdo ty vrahy objednal, což je pro obě ty vraždy klíčové,“ řekla v týdnu ČTK.

kinki ( 1. října 2018 14:31 )

Prestan uz bluznit!

marais ( 1. října 2018 09:54 )

Možná tam jde jen o vydírání..a novinář na to doplatil.

snehulak ( 1. října 2018 09:31 )

Tak ne Fico? Původně šlo prvořadě o svržení vlády pomocí oblbnutých demonstrantů. Dnes jsem čekal, že se někdo ze zatčených, za beztrestnost k tomu Ficovi přizná. A ona jen nějaká Alena? Pokrytců je Slovensku skoro tolik, jako v ČR. Není to tak, pánové Kalousku a Gazdíku a Fialo?

19jirka74 ( 30. září 2018 22:25 )

A Fico má státní vyznamenání od prezidenta ČR!

kinki ( 30. září 2018 21:52 )

Ulavilo sa Ti, ked bez priciny urazas? Si obycajny, zakomplexovany chudak , co v zivote nic nedokazal, a len na diskusnych forach si liecis svoju neschopnost a bezvyznamnost.

Zobrazit celou diskusi