Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z trosek se po tsunami ozývají hlasy lidí, dron zachytil zkázu. A Češi dostali doporučení

Autor: ČTK, simao - 
30. září 2018
08:31

Páteční zemětřesení a následná vlna tsunami, které postihly indonéský ostrov Sulawesi, mají již 832 potvrzených obětí. Úřady očekávají, že dnes počet obětí dál poroste, protože přicházejí informace z opuštěných oblastí, uvedla agentura Reuters. Záběry z postižených míst pak odhalují rozsah obrovské zkázy. Červený kříž odhaduje, že páteční katastrofa se týká až 1,6 milionu lidí, podle jiných zdrojů to mohou být i více než dva miliony.

Desítky lidí jsou stále uvězněny v troskách hotelu ve města Palu, které po zemětřesení o síle 7,5 stupně zasáhly šestimetrové vlny. Podle nejnovější bilance má tragédie na svédomí již 832 obětí.

Hrozí až tisíce mrtvých

Viceprezident Jusuf Kalla prohlásil, že počet mrtvých může vzrůst až na tisíce. Mluvčí agentury pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho na tiskové konferenci uvedl, že škody jsou rozsáhlé a tisíce domů, nemocnic, nákupních center a hotelů se zhroutily. Stejný osud potkal i zatopenou mešitu. 

Navzdory tomu, že se z poničených budov podle novinářů ještě ozývají hlasy živých, v Palu se už objevili zloději, kteří rabují poškozené nákupní centrum. 

Most odplavila voda a hlavní silnice do Palu byla odříznuta sesuvy půdy. Úřady se zatím nedostaly severně od Palu, do oblasti Donggala, která byla blíže epicentru zemětřesení. Zde žije více než 300 000 lidí. 

„Počet mrtvých poroste, protože hodně lidí je pod troskami a k mnohým se nikdo ještě nedostal,“ uvedl mluvčí indonéské agentury Sutopo Purwo Nugroho.

Video  Dron natočil děs a zkázu: Tsunami zpustošily ostrov Sulawesi, až tisíce mrtvých  - Reuters, Hudebníbanka.cz / J. Freedom - After catastrophe
Video se připravuje ...

Podcenili hrozbu tsunami?

Na sociálních sítích se objevila kritika na adresu geofyzikální agentury za způsob, jakým varovala před tsunami. Agentura sice varování vydala, ale po 34 minutách je zrušila. Hájí se tím, že postupovala podle předpisů a při rušení varování vycházela z údajů odečtených ze senzorů v moři vzdálených asi 200 kilometrů od Palu.

Nemáme k dispozici pozorovatelská data v Palu, museli jsme použít ta, co jsme měli. Podle videí na sociálních sítích soudíme, že tsunami udeřila před oficiálním odvoláním varování,“ sdělil Rahmat Triyono z geofyzikální agentury.

Zkáza na indonéském ostrově Sulawesi: Zasáhlo jej zemětřesení a následná tsunami Zkáza na indonéském ostrově Sulawesi: Zasáhlo jej zemětřesení a následná tsunami | ČTK

Varování českého ministerstva

České ministerstvo zahraničních věcí až do odvolání nedoporučuje cestovat na Sulawesi, zvláště do severních oblastí ostrova. Ministerstvo kontaktovalo 191 českých občanů zaregistrovaných v systému DROZD. „Zatím nemáme informace o zraněných českých občanech,“ uvedl v sobotu Robert Řehák z tiskového odboru ministerstva. V případě nouze mohou lidé kontaktovat české velvyslanectví v Jakartě na pohotovostní lince +62 811 1941 251.

„Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast Indonésii a rodinám obětí zemětřesení a tsunami. Pověřil jsem české velvyslanectví v Jakartě, aby zjistilo potřeby indonéské strany,“ vzkázal český ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

Evakuační centra ve městě Palu by dnes navštívil indonéský prezident Joko Widodo. Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Série zemětřesení, která v červenci a srpnu zasáhla indonéský ostrov Lombok, si vyžádala téměř 500 mrtvých a více než 1300 zraněných. V roce 2004 zemětřesení a tsunami zabily 226 000 lidí v 13 zemích, z toho více než 120 000 v Indonésii. Palu zasáhly tsunami v letech 1927 a 1968.

lalia ( 30. září 2018 10:58 )

Připomíná mě to legendární konec světa.Hrůza!Chudáci lidé.

Zobrazit celou diskusi