Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z úkladné vraždy Kuciaka a snoubenky obvinili po razii tři lidi. Pět jich pustili

Autor: ČTK, simao - 
28. září 2018
14:52

Tři z osmi zadržených při čtvrteční policejní razii na Slovensku, která se konala v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, byli obviněni z úkladné vraždy a z dalších trestných činů, sdělila dnes ČTK mluvčí slovenské generální prokuratury Andrea Predajňová.

Při razii na Slovensku bylo ve čtvrtek zadrženo celkem osm osob. Pět z nich kriminalisté po výslechu propustili na svobodu. Vyšetřovatel podle mluvčí slovenské prokuratury Predajňové připraví podnět prokurátorovi, aby podal návrh na uvalení vazby na zmiňovanou trojici. O vazebním stíhání rozhoduje soud.

Slovenská policie přitom dnes uvedla, že po čtvrteční razii v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny další bližší informace k případu poskytne nejdříve příští týden. Uvedl to mluvčí policejního prezidia Michal Slivka.

Video  Poslední minuty před popravou Kuciaka a jeho snoubenky! Zveřejnili kamerové záběry  - tv Joj
Video se připravuje ...

Zasahovalo 55 elitních policistů

Elitní jednotka slovenské policie podle Slivky pokračuje „ve vykonávání procesních úkonů“ a že z tohoto důvodu policie žádá veřejnost i média o trpělivost. „Policie potřebuje čas a prostor pro pokračování dobře rozběhnutého procesu,“ uvedl Slivka.

Ministryně vnitra Denisa Saková na sociální síti napsala, že při zadržení podezřelých v případu Kuciakovy vraždy zasahovalo 55 elitních policistů. Z dřívějších informací slovenských medií vyplývá, že policisté podnikli razii na několika místech v jihoslovenském městě Kolárovo a zadrželi i bývalého policejního vyšetřovatele a jeho příbuzného, který byl v minulosti profesionálním vojákem.

Podle slovenských zákonů podezřelý z trestného činu musí být do 48 hodin od zadržení propuštěn na svobodu nebo předán soudu, který rozhodne o případném uvalení vazby. Na rozhodnutí o vazebním stíhání obviněného má soud v případě vraždy 72 hodin.

Slovenský tisk: Zadržení podezřelých je posunem

Za výrazný posun ve vyšetřování únorové vraždy Kuciaka přitom označil tisk na Slovensku čtvrteční razii. Noviny ovšem připomínají, že stále není jasné, kdo si objednal vraždu, jejímž motivem byla podle dřívějšího vyjádření prokuratury novinářská práce Kuciaka.

„Ve hře je mnohem více, než jen pověst policie. Ve hře je, do jaké rodiny patříme - zda jsme mafiánský stát, kde chráněná vrstva může umlčet novináře. Beztrestně. Nebo jsme země, kde jsou demokratické instituce silnější než vrahové a jejich zaměstnavatelé,“ napsal list Sme.

Video  Rakev spustili do hrobu, rozezněly se zvony. Při emotivním loučení se zavražděným Kuciakem tekly slzy  - Jan Jedlička, David Malík
Video se připravuje ...

Podle deníku Pravda rychlost vyšetřování je sice důležitá, ale rozhodující musí být nakonec přesnost a úplnost výsledku. „Čím kratší dobu bude společnost traumatizována činem, jaký jsme v této podobě u nás dosud neznali, tím lépe. Jenomže společnost se v první řadě potřebuje dozvědět pravdu, ne se spokojit s polotovarem,“ uvedl deník k vyšetřování dvojnásobné vraždy. Dodal, že pátrání při podobných činech zdaleka ne vždy skončí odhalením vykonavatelů, objednavatelů a motivu vraždy, což ovšem nijak nemusí souviset s vyspělostí dané země a s kvalitou její demokracie.

List Hospodárske noviny soudí, že vyšetření dvojnásobné vraždy neobnoví zázračně důvěru ve stát ani neodstraní kolektivní trauma. Zadržení podezřelých podle něj neznamená obvinění ani obžalobu. „V právních státech se nikomu neuleví jen proto, že orgány činné v trestním řízení dělají svou práci. Úleva má nastat, když nastane spravedlnost,“ uvedl list.

Podle listu Denník N jde o důležitý moment řešení tohoto traumatu. „Musí ovšem chytit lidi, kteří si toto komando objednali. Odhalit, proč museli Ján Kuciak a Martina Kušnírová zemřít,“ napsal deník. Dodal, že ani to ovšem nemusí stačit k obnovení důvěry lidí ve stát.

luxardo ( 28. září 2018 16:47 )

Doufejme, že půjde o spravedlivé obvinění s dostatkem důkazů. Nevím, proč mám dojem,že vviníka je třeba vyrobit za každou cenu.

Zobrazit celou diskusi