Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ministryně přiživila boj o povinné očkování. Nechce nutit dětem hexavakcínu

Autor: peb, ČTK - 
27. září 2018
18:50

V Itálii opět ožívá debata o povinném očkování, napsala ve čtvrtek italská agentura Agi. Předchozí levicová vláda prosadila zákon o povinném očkování. Současná vláda v srpnu pozdržela do března 2019 povinnost rodičů dětí školního i předškolního věku předložit lékařské potvrzení o deseti povinných vakcínách, které zákon ukládá. Nynější ministryně zdravotnictví z protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Giulia Grillová v televizi řekla, že Senátu předložila nový návrh zákona. A že současná vláda proti očkování není, ale počítá s volnějším režimem.

„Nejsme proti očkování, ale chceme jím „občany povinovat jen, když je to nezbytné, tedy určitě v případě spalniček. V případě (očkování proti) dalším chorobám stačí podobně jako v jiných zemích doporučení. To platí například pro hexavakcínu,“ řekla v televizi La7 ministryně Grillová. 

„Se zákonem o povinném očkování nesouhlasíme, ale nikoli z toho důvodu, že bychom byli proti vakcínám. V tomto ohledu kdosi způsobil trochu zmatku - my se k vakcínám stavíme kladně,“ řekl Grillová. Italský i zahraniční tisk přitom připomíná, že vládní strany - Liga a M5S - slibovaly zrušení zákona o povinném očkování už během volební kampaně. Obě politické síly jsou už dlouho navázané na hnutí, která proti povinnému očkování lobbují.

Italští zákonodárci schválili povinné očkování dětí proti deseti chorobám v červenci 2017 mimo jiné pod vlivem výrazného nárůstu počtu případů spalniček.

Evropu obchází strašidlo spalniček

Podle Světové zdravotnické organizace se v roce 2017 spalničkami v Evropě nakazilo 23 927 osob, zatímco v roce 2016 to bylo 5273 lidí. Jen za prvních šest měsíců roku 2018 počet nakažených dosáhl 41.000 osob, z nichž 37 zemřelo. Odborníci tento nárůst přikládají poklesu těch, kteří jsou proti nemoci očkováni, napsala BBC.

V Itálii letos do června spalničky dostalo 2029 lidí. V rámci celé Evropy onemocnělo touto nemocí přes tisíc lidí jen v sedmi zemích. Nejvíce případů hlásí Řecko, z italských regionů pak Sicílie.

Italové očkování nevěří 

Média skepsi, která v Itálii vůči očkování panuje, přičítají dvěma skutečnostem: již vyvrácené britské studii z konce 90. let, která takzvanou MMR vakcínu proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím spojuje s autismem u dětí, a také obecné nedůvěře Italů vůči institucím, která se tento rok obdobně projevila v ohromném volebním zisku protestního M5S.

Zákon předchozí italské vlády nařizoval, že děti ve školním i předškolním věku mají podstupovat vakcinaci mimo jiné proti spalničkám, zánětu mozkových blan, tetanu, dětské obrně, příušnicím a černému kašli. Rodičům, kteří své potomky očkovat nenechali, hrozila správní pokutu do výše 500 eur (přes 13.000 korun). Některá školní zařízení také odmítla neočkované děti přijímat.

Pro děti v Česku je nyní povinné očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi.

kartona ( 28. září 2018 11:03 )

Já jsem měl v mládí spalničky a bez problémů; v té době se rodiče snažili, aby děti měly co nejvíce děrských nemocí v předškolním věku. Bylo to jako očkování, které se provádělo jen proti černým neštovicím. V pokročilém věku jsem měl i plané neštovice. A všechno bez následků (je mi 86).

Zobrazit celou diskusi