Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump odmítá posměch v OSN: „Nesmáli se mně, smáli se se mnou.“ A blýskl se novou limuzínou

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
27. září 2018
14:22

Americký prezident Donald Trump sklidil kritiku za své vystoupení na Valném shromáždění OSN - prý mluvil příliš domýšlivě. Odmítá však, že by se mu za to smáli přímo delegáti v sále. Prý se bavili společně s ním. Vedle toho Trump zaujal i novou limuzínou. A také dalšími plány kolem jednání s KLDR.  

Novináře překvapil Donald Trump nepodloženým tvrzením, že USA v posledních týdnech vlády jeho předchůdce, exprezidenta Baracka Obamy, byly na pokraji války s KLDR a že to byl právě on, kdo mezi státy sjednal mír.

Výsměch nebo pobavení?

Obama Trumpa před nebezpečím Severní Korey varoval, nicméně k rapidnímu zhoršení vztahů mezi USA a KLDR došlo až během Trumpovy prezidentury. Svědčí o tom i Trumpova řeč z minulého roku, kdy na VS OSN hrozil, že KLDR naprosto zničí. Letos prohlásil: „Za méně než dva roky toho má vláda dosáhla více než téměř jakákoli jiná v historii naší země,“ pochlubil se. Jednou z věcí, na které narážel, bylo také jednání s Kimem.

 

Jeho chvástání mezi přítomnými státníky vyvolalo smích. „Takovou reakci jsem nečekal, ale to je v pořádku,“ reagoval šéf Bílého domu. Prezident nyní na tiskové konferenci připustil, že na počátku své řeči zaregistroval v sále „jistý šum“. Tvrzení médií, že šlo o posměch, označil ale za falešné zprávy. „Nesmáli se mně, smáli se spolu se mnou, dobře jsme se bavili.“

Trump v New Yorku předvedl novou prezidentskou limuzínu. Trump v New Yorku předvedl novou prezidentskou limuzínu. | Reuters

Během tiskovky na Valném shromáždění OSN v New Yorku se Trump také nechal slyšet, že na denuklearizaci Severní Korey nespěchá. „Máme na to všechen čas na světě,“ prohlásil. Poukázal na to, že KLDR přestala s testováním raket, i když USA zatím nestáhly sankce proti Pchjongjangu. Jeho prohlášení je v naprostém rozporu s postojem, který zaujal po singapurském summitu, uvedl deník Guardian.

Nádherné dopisy od Kima

Ještě v červnu po jeho prvním osobním setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem tvrdil Trump, že trvá na bleskovém odzbrojení KLDR. Ve stejném duchu minulý týden mluvil ministr zahraničí Mike Pompeo, který uvedl, že naprostá denuklearizace bude provedená do ledna roku 2021.

„Řekl jsem Mikeovi, aby nemluvil o žádné časové ose. Nejde nám o čas, ale o to, abychom něco důležitého dotáhli do konce. Může to zabrat dva, tři roky, nebo taky jen pět měsíců. Na tom nezáleží, v KLDR skončilo testování jaderných zbraní i jiných střel. To je podstatné, je to pokrok,“ sdělil Trump novinářům.

Dodal, že Pompeo příští měsíc pojede do KLDR, aby navázal na vyjednávání o denuklearizaci. Rovněž zdůraznil, že on a Kim mají dobrý vztah. „Chtěl dosáhnout dohody, stejně jako já. Mám ho rád, on mě má taky rád. Napsal mi dva nádherné dopisy, vejdou do historie, jsou to umělecké kousky,“ rozplýval se Trump.

Trump se pochlubil novou Bestií

Na VS OSN dorazil Trump v nové prezidentské limuzíně, které se přezdívá The Beast, česky Bestie. Do té doby jezdil ve starším modelu, který používal Obama. Nové vozy má hned dva, vyrobila mu je automobilka Cadillac. Oba mají tlusté pancéřování a neprůstřelná skla. K Bestiím patří i letadlo, které je s prezidentem přepravuje na jeho cestách.

 

Podrobnosti o vozu nejsou z pochopitelných důvodů známy, výbava je ale stejná, pravděpodobně lepší, než měl Obama. Pancéřování, zesílený podvozek, neprůstřelná skla, utěsněný interiér a kevlar v pneumatikách. Ve voze je podle všeho i kyslíková láhev a krevní konzerva. Trump je tak dalším z řady státníků, kteří letos představili nový vůz. Prezidentskou limuzínou se před ním pochlubil také Vladimir Putin a Si Ťin-pching.

Zobrazit celou diskusi