Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Melania míří do Afriky, Trumpa nebere. Ona vidí „nádherné země“, on „p*dele světa“

Autor: Darina Jíchová - 
28. září 2018
06:40

První dáma Spojených států Melania Trumpová oznámila, kam přesně zamíří v rámci své první sólo cesty mimo Severní Ameriku. V říjnu se vydá do Afriky, konkrétně pak do Ghany, Egypta, Keni a na Malawi, uvedla na jednom z mítinků probíhajících souběžně s Valným shromážděním OSN. Na rozdíl od svého muže, prezidenta Donalda Trumpa, který africké státy označil za „p*dele světa“, Trumpová je popsala jako „čtyři nádherné, zároveň však odlišné“ země, informovala stanice BBC.

Výlet Trumpové organizuje americká vláda ve spolupráci s mezinárodními humanitárními organizacemi, zároveň bude součástí její kampaně „Buďme nejlepší“ (Be Best). Iniciativní hnutí Trumpové je zaměřené na děti, klade si za cíl bojovat s kyberšikanou a s drogovou závislostí. Chce rovněž děti poučit, jak se správně chovat na internetu. První dáma se do Afriky vydá 1. října.

První dáma vyráží pomáhat dětem

Trumpová promluvila o své misi před partnery a partnerkami zahraničních lídrů. „Každý z nás pochází z jiné země, každá z nich má vlastní kulturu a tradice a problémy. Spojuje nás ale snaha zajistit příští generaci šťastnou a zdravou budoucnost. Snaha, aby z našich dětí vyrostli morálně odpovědní dospělí,“ citovala první dámu agentura AP.

„Nezáleží na tom, zda mluvíme o drogové závislosti, hladu, šikaně, chudobě nebo nemocech. Jsou to vždy děti, které se stanou první obětí těchto problémů,“ uvedla Trumpová a dodala: „Situace je stejná po celém světě.“ První dáma zatím nenabídla žádný podrobný plán své cesty, pouze to, že proběhne první týden v říjnu.

Program má zachránit miliony

O návštěvě Keni pravděpodobně diskutovala s Margaret Kenyattovou, manželkou keňského prezidenta Uhuru Kenyatty, který v srpnu i s chotí navštívil Bílý dům. Šéf mezinárodní rozvojové agentury Mark Green uvedl, že Trumpová se zapojí do programu zaměřeného na děti, matky a jejich zdraví. Agentura se domnívá, že by mohl pomoct až 4,6 milionů dětí na světě. Zejména pak těm ze subsaharské Afriky.

Green doplnil, že agentura se stará také o to, aby děti a dospívající měli přístup ke vzdělání. Během let 2000 až 2014 zaznamenali značný úspěch. Počet žáků základních škol se jim podařilo zvýšit ze 61 % na 79 %.

Trumpa v Africe moc nemusí

Trumpová do Afriky vyrazí bez manžela. Ten si na počátku tohoto roku proti sobě poštval Africkou unii, když tamní státy označil za „p*dele světa“.

Na 54 členů unie od prezidenta požadovalo omluvu. Trump žádosti nevyhověl, veřejně svůj výrok částečně popřel, v soukromí si podle zdroje novinářů za ním však stojí.

 

europa ( 28. září 2018 08:24 )

Madam je taky dobře pošahaná. Trump by ji měl kopnout do řiti, dělá jen ostudu. Když chce "pomáhat", měla by v Africe zůstat, mohla by dělat matraci těm AIDSákům, kterých je Afrika plná. Aspoň by udělala záslužný skutek

Zobrazit celou diskusi