Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mayová chce brexit klidně bez dohody, její odpůrci mají plán nového referenda

Autor: peb, ČTK - 
25. září 2018
20:10

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý naznačila, že by upřednostnila odchod Británie z EU bez dohodnutí podmínek rozluky před současnou nabídkou Bruselu týkající se budoucích vztahů. Agentura Reuters zároveň získala interní dokument unijních vyjednavačů, z něhož vyplývá, že EU je připravena nabídnout Londýnu dohodu o volném obchodu, avšak nikoli po vzoru návrhu Mayové. Sjezd opozičních labouristů se pak usnesl na tom, že ve hře je i druhé referendum o členství v Evropské unii.

„Vždycky jsem říkala, že žádná dohoda je lepší než špatná dohoda. Myslím, že špatnou dohodou by byla dohoda, která by rozbila Spojené království,“ odpověděla premiérka na otázku, zda považuje „vypadnutí“ z EU bez dohody za lepší než brexit za podmínek podobných existujícímu obchodnímu vztahu EU s Kanadou. 

Mluvčí Mayové následně doplnil, že předsedkyně vlády odkazovala na takový typ dohody, jakou Brusel momentálně nabízí s ohledem na budoucí obchodní vztahy. Podle Londýna by navrhovaný model oddělil Anglii, Skotsko a Wales od Severního Irska, protože zde předpokládá dodržování jiných celních pravidel. 

Právě dohoda o volném obchodu ve stylu té mezi EU a Kanadou nebo Japonskem je podle interního dokumentu citovaného Reuters pro unijní vyjednavače jedinou zbývající možností, protože Británie vyloučila zachování plné působnosti zákonů EU. Taková dohoda ale podle Unie nemůže zaručit zcela hladké obchodování a mezi EU a Británií by po brexitu údajně musela být celní hranice.

Mayová chce dál obchod bez překážek

Aktuální plán premiérky Mayové počítá se „společnými pravidly“ pro unijní a britské zboží v zájmu zachování výměny bez překážek. Podle instrukcí pro představitele EU to ale předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker označil za nepřijatelné vybírání preferovaných aspektů jednotného trhu.

Plán britské vlády vytvořený na letním sídle britských premiérů Chequers by „Británii poskytl neférovou konkurenční výhodu“, píše se v dokumentu. Ten dále zdůrazňuje, že Brusel vítá návrhy na vytvoření ambiciózního nového partnerství, pro které by zóna volného obchodu po vzoru „Chequers“ měla být startovním bodem. Mayová dnes naopak uvedla, že Británie potřebuje vidět protinávrhy EU, aby se vyjednávání o brexitu posunula kupředu.

Labouristé podpořili možnost nového referenda o EU

Sjezd hlavní britské opoziční strany přijal usnesení o brexitu, kterým mimo jiné ponechává ve hře druhé referendum o členství v EU jako možnost pro případ, že konzervativní premiérka Theresa Mayová nebude schopna finální dohodu s Bruselem prosadit v britském parlamentu. Napsala to agentura Reuters, která zároveň podotýká, že pasáž o případném novém referendu nemluví jasně.

Představitelé labouristů se vyjadřují rozporuplně o tom, zda by měli Britové dostat možnost zvrátit výsledek předloňského hlasování o odchodu z EU, nebo pouze se vyjádřit k podmínkám dojednaným s EU.

Klíčová pasáž usnesení uvádí, že pokud se labouristům nepodaří v zemi zajistit předčasné volby, musí strana využít veškeré zbývající možnosti včetně prosazování nového referenda. Delegáti na labouristickém sjezdu o něm hlasovali zvednutím rukou a podle britských médií byla proti jen hrstka z nich.

mandat ( 26. září 2018 08:03 )

To je ta vase demokracie ? Anglicani se rozhodli, ze odejdou z EU, tak to snad ma tak zustat. To stejne z Reckem, meli referendum, 90% bylo, ze nechteji byt v EU, hned jim Merkel poslala miliardy a nuti je,aby zustali.Ted je zamoruji migrantama a zase na Reky kaslou.EU je prohnila spolecnost,ktera se stara o Afriky a Arabsky svet a na Evropany kasle.Vi vubec ta banda zaprodancu, kvili cemu EU vzniklo a co ma za poslani ? Urcite ne stehovani cele Afriky do Evropy.

gabreta ( 25. září 2018 21:14 )

Tak, že nové referendum, pak zase referendum, až to odpískají.

Zobrazit celou diskusi