Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump v OSN pohrozil Íránu a poděkoval Kimovi. Melania se dost mračila

Autor: peb, ČTK - 
25. září 2018
18:15

Americký prezident Donald Trump v úterním projevu k Valnému shromáždění OSN poděkoval severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi za vstřícnost, s jakou přistupuje k jednáním kolem severokorejského jaderného a raketového programu. Sankce proti KLDR ale zůstávají v platnosti. Trump také oznámil více nových sankcí proti Íránu. Jeho vůdci prý rozsévají chaos, smrt a destrukci a ostatní země by se měly podílet na jeho izolaci. Trumpa doprovází v OSN jeho žena Melania, fotografové ji zastihli černě oděnou a v dost zamračené náladě.

Americký prezident podotkl, že KLDR zastavila jaderné testy, propustila americké rukojmí a její rakety již nadále nelétají přes jihokorejskou hranici. Kimovi, s nímž se v červnu sešel na historické schůzce v Singapuru, poděkoval za „odvahu a kroky, které dosud podnikl“. Ocenil také podporu Jižní Koreje, Japonska a Číny.

Trumpova úterní slova na adresu KLDR byla o poznání mírnější než loni, kdy hlava USA ve VS OSN označila severokorejský režim za zvrácený a obvinila ho z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Americký prezident tehdy řekl, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington nebude mít jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit. 

Trump chce odříznout Írán 

Tvrdými slovy ale americký prezident nešetřil vůči Íránu. Spojené státy podle něho po listopadovém obnovení dřívějších postihů zavedou proti Teheránu další sankce. Trump v části projevu věnované Blízkému východu rovněž zopakoval, že Washington zareaguje, pokud syrský režim použije chemické zbraně.

USA letos odstoupily od dohody velmocí s Íránem, který výměnou za zmírnění sankcí omezil svůj jaderný program. Další signatářské země se úmluvu snaží udržet při životě.

Šéf Bílého domu ve zjevné narážce na íránské vojenské aktivity v Jemenu či Sýrii prohlásil, že Írán „nerespektuje své sousedy, hranice ani svrchovaná práva národů“. Vůdci blízkovýchodní teokracie, kterou nazval „zkorumpovanou diktaturou“, podle něho zbídačují i vlastní národ. Další země by proto neměly trvat na „hrozné jaderné dohodě z roku 2015“, ale měly by se připojit ke snaze o naprostou izolaci režimu v Teheránu.

Pro Madura sankce a pomoc jen pro přátele 

Spojené státy uvalily nové finanční sankce na manželku venezuelského prezidenta Nicoláse Madura a důležité členy jeho socialistické vlády, včetně viceprezidentky a ministra obrany.

Washington sankcionované osoby viní z plundrování národního bohatství a napomáhání Madurovi ve snaze udržet se u moci, zatímco běžní Venezuelané trpí, uvedly agentury Reuters a AP. Americký prezident Donald Trump dnes ve svém vystoupení před Valným shromážděním OSN označil situaci v této jihoamerické zemi za lidskou tragédii. Připomněl, že více než dva miliony lidí ze země podporované Kubou uprchly. „Není to tak dlouho, co byla Venezuela jednou z nejbohatších zemí na Zemi,“ prohlásil Trump. 

Americký prezident také prohlásil, že Spojené státy budou finančně pomáhat pouze těm zemím, které chovají k USA respekt a které s nimi mají přátelské vztahy. Trump již delší dobu prosazuje omezení americké pomoci některým zemím, které podle něho nespolupracují s USA na zásadních tématech, jako je mírový proces či boj s terorismem, což se týká například Palestiny či Pákistánu.

„Zahraniční pomoc budeme poskytovat jen těm, kteří nás respektují a jsou našimi upřímnými přáteli,“ prohlásil Trump v projevu ke světovým státníkům.

PPP150W ( 25. září 2018 19:48 )

Ale o to mu přece kde. Jako ostatním vůdcům. Putinovi, Kimovi, Erdoganovi a jiným. Rozdíl je jen v tom, že Káčera se doposud nebál vlastní národ, na rozdíl od těch ostatních. Ovšem nyní dělá vše pro to, aby tomu tak bylo.

krista2018 ( 25. září 2018 19:03 )

Bodejť by ne

Zobrazit celou diskusi