Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bahno, kouř a vysoké plameny. Erupce velké bahenní sopky překvapila u Baku

Autor: Darina Jíchová - 
25. září 2018
16:40

Druhá nejvyšší bahenní sopka na světě, vulkán Otman-Bozdağ, vybuchla v neděli nedaleko ázerbájdžánského hlavního města Baku. Otman-Bozdağ vychrlil proud bahna a sloupec černého kouře, který vystoupal do výše 300 metrů. Z kráteru rovněž šlehaly vysoké plameny, informovala stanice BBC.

Vulkán se k aktivitě probudil v neděli, následovaly dva výbuchy, které v oblasti způsobily 40 metrů hluboké praskliny. Aktivita sopky pokračuje, ázerbájdžánské ministerstvo ekologie oznámilo, že budou pravděpodobně následovat další výbuchy. Jedná se o pátou erupci sopky během dvou let.

Z kráteru stoupá kouř a šlehají plameny: 

Na světě je zhruba tisíc bahenních sopek, 400 z nich se nachází v Ázerbájdžánu. V zemi je také několik klasických vulkánů, většinu z nich lze najít na ropných polích. Není zatím jasné, zde erupce Otman-Bozdağu představuje nebezpečí pro místní obyvatele.

Bahenní sopky explodují jednou za 20 let

Lidé na sociálních sítích sdílí dechberoucí záběry aktivní sopky. Jedná se podle nich o neobvyklý zážitek, ostatní bahenní vulkány jsou většinou v pustinách, a lidé tak málokdy zahlédnou jejich výbuch.

K masivním erupcím bahenních sopek dochází zhruba jednou za 20 let. Nejvyšší bahenní sopka na světě, Taragaj Dağ, která se nachází v ázerbájdžánském Gobustánu, dosahuje výšky 410 metrů a svou sílu předvedla v roce 2001.

Zobrazit celou diskusi