Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Polonazí turisté u chrámů v ostrovním ráji štvou místní. Guvernér chce přísné řešení

Autor: Mii - 
26. září 2018
06:20

Na sérii opatření namířených proti turistům pracuje indonéský ostrovní ráj Bali. Kvalita chování návštěvníků podle místní vlády dramaticky klesá. A pokud nedojde ke změně, tamní posvátné chrámy budou zcela znehodnoceny. Vláda proto přemýšlí, že povolí přístup k chrámům pouze s průvodcem a jen v určitém oblečení, informuje web News.com.au.

Přesné znění navrhovaných zákonů zatím neexistuje, mají se ale týkat zejména turistů, kteří se chovají nevhodně u sakrálních památek, nebo u nich postávají jen v plavkách.

Vlnu kritiky vyvolalo na Bali například chování dánské turistky, která vylezla na trůn chrámu Pura Luhur Batukaru a fotila se na něm. Jde přitom o významnou hinduistickou památku, která podléhá přísné ochraně. Incident nyní vyšetřují úřady.

Podobně rozzlobilo místní obyvatele chování španělského blogera, který se natáčel, jak po chrámu leze. I on se musel veřejně omluvit.

Záchrana duše Bali

Balijský guvernér Tjokorda Oka Artha Sukawati, známý jako Cok Ace, se domnívá, že zná příčinu neukázněnosti turistů – je to velkorysostí ostrova. I proto si myslí, že je třeba určitá opatření zavést.

„Kvalita turistů je zcela odlišná než před časem. Je to proto, že jich přichází mnoho a jsme moc otevření,“ řekl na nedávném setkání regionální rady. Navrhuje proto, aby turisté mohli chrámy navštívit jen s doprovodem místního průvodce, který si jejich chování ohlídá. „Je to náš pokus, jak chrámy zachránit. Musí být ochráněny, protože představují duši balijské kultury a zvyků,“ tvrdí guvernér.

Bali je známé jako „Ostrov tisíce bohů a chrámů“. V oblasti se jich skutečně vyskytují tisíce, přičemž některé se datují až do 11. století. Jenže zatímco pro místní lidi mají náboženský význam a tak se k nim i chovají, mnozí turisté je navštěvují jen kvůli polonahé fotografii v plavkách.

Evropanky jsou prý i nahoře bez

Turisté v nevhodném oblečení jsou obecně žhavé téma mezi místními obyvateli. Podle Rachel Bergmové, která pochází z Austrálie a nyní na Bali žije, je naprosto běžné, že turisté se kolem chrámů procházejí jen v plavkách a některé ženy dokonce i bez vrchního dílu.

„Není žádnou novinkou, že turistky se tu oblékají nevhodně. S Evropankami je to problém docela dlouho,“ říká Bergmová. „Posledním módním trendem jsou šortky, které ukazují pozadí, a krátká trika,“ popisuje žena.

Počet turistů se na Bali neustále zvedá. Jen v roce 2017 navštívilo dovolenkový ráj pět milionů lidí. V roce 2018 vláda předpokládá, že počet návštěvníků překročí sedm milionů. Destinace se stává čím dál oblíbenější i mezi Čechy.

Zobrazit celou diskusi