Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump přebírá gesto Merkelové? Sepjaté ruce a vážení hosté. Za ČR je v USA Hamáček

Autor: ČTK, simao - 
25. září 2018
07:12

Sepjatýma rukama do tvaru „diamantu“ proslula především německá kancléřka Angela Merkelová. Americký prezident Donald Trump podobné gesto předváděl i nyní - při sérii návštěv na pozadí startujícího Valného shromáždění OSN v New Yorku, kde vystoupí i Emmanuel Macron či Theresa Mayová. Zatímco s Macronem se Trump již sešel, setkání s Mayovou ho čeká.

Americký prezident Donald Trump se v pondělí na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku sešel s řadou hostů - egyptským prezidentem Abdalem Fatahem Sísím, jihokorejským prezidentem Mun Če-inem (kterému v publiku přihlížela i Trumpova dcera Ivanka) nebo právě se svým francouzským kolegou Emmanuelem Macronem.

Témata rozhovoru byla mimo jiné obchodování, bezpečnost a terorismus. „Bylo pro mě velkou ctí přivítat zde v New Yorku tento večer prezidenta Francie Emmanuela Macrona,“ napsal Trump na twitteru v pondělí pozdě večer místního času (nad ránem SELČ).

Připomněl večeři na Eiffelovce

Trump ještě před začátkem jednání řekl, že s Macronem ho pojí velmi dobré zkušenosti, i když připustil výjimečný nesoulad. „Příležitostně ne tak dobré, ale v 99 procentech velmi dobré,“ řekl šéf Bílého domu o vztazích s francouzským prezidentem.

V této souvislosti připomněl státní večeři, kterou letos pro Macrona uspořádal, a večeři na Eiffelově věži, kterou naopak pro něj loni přichystal francouzský prezident.

Macron s manželkou Brigitte pozvali Donalda Trumpa s jeho chotí na večeři na Eiffelovku. Macron s manželkou Brigitte pozvali Donalda Trumpa s jeho chotí na večeři na Eiffelovku. | ČTK

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na twitteru napsal, že schůzka Trumpa s Macronem byla příležitostí prohloubit historický vztah mezi USA a Francií. „Nadále společně pracujeme na zvládání celosvětových strategických výzev,“ uvedl Pompeo.

Video  Trump hodnotil tělo francouzské první dámy: Poslechněte si, co řekl  - Reuters, Facebook / Elysejský palác
Video se připravuje ...

Valné shromáždění OSN začíná

Státní zastupitelé nezamířili do USA za Trumpem ve velkém množství náhodou. V newyorském sídle OSN totiž dnes začíná každoroční všeobecná rozprava Valného shromáždění OSN. Během šesti nadcházejících dní vystoupí s projevy představitelé členských zemí - již dnes to budou Trump, Macron, íránský prezident Hasan Rúhání nebo britská premiérka Theresa Mayová, kterou čeká také separátní schůzka s Macronem.

Po úvodních slovech generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese a předsedkyně Valného shromáždění OSN Maríe Espinosaové jako první s projevem na v pořadí 73. zasedání podle tradice vystoupí Brazílie, kterou bude následovat hostitelská země - USA.

Za Česko Hamáček

K představitelům členských států promluví i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, mexický prezident Enrique Peňa Nieto, egyptský prezident Abdal Fatah Sisí nebo japonský premiér Šinzó Abe. Česká republika, kterou v New Yorku zastupuje vicepremiér a ministr zahraničí Jan Hamáček, dostane slovo v sobotu. O den dříve budou hovořit zástupci Ruska, Číny či Německa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

andorea ( 25. září 2018 07:28 )

Trump to má spíše do tvaru srdce. Merkelová je jasný kosočtverec.

Zobrazit celou diskusi