Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinův kritik dostal ve vězení „nášup“. Navalnyj tam bude dalších 20 dní

Autor: ČTK - 
24. září 2018
22:45

Ruský opozičník Alexej Navalnyj, který byl dnes po odpykání 30 dní vězení za plánování nepovolené lednové demonstrace proti prezidentovi Vladimiru Putinovi opět zadržen, stráví za mřížemi dalších 20 dní. Na Twitteru to oznámila Navalného mluvčí Kira Jarmyšová.

„20 dní,“ napsala Jarmyšová. Nezisková organizace Vocal Europe k procesu poznamenala, že soud Navalnému nedal čas k zajištění právního zástupce. Opozičník si také nemohl pročíst materiály obžaloby a ani pozvat svědky. 

Navalnyj byl opět odsouzen za porušování veřejného pořádku. Tentokrát se to ale netýkalo porušení pravidel pro pořádání mítinků, nýbrž toho, že tato shromáždění ohrozila zdraví nebo majetek lidí. Toto obvinění zastánci Navalného označují za exotické a za důkaz toho, že opozičníkův případ má jasný politický podtext.

Zesílená kampaň úřadů proti Navalnému podle ruských opozičních novinářů souvisí s nervozitou v ruské společnosti, kterou vyvolal záměr Kremlu zvýšit hranici důchodového věku Rusů. Proti plánu vlády se demonstruje prakticky po celém Rusku, Putinova popularita poklesla a vládní strana Jednotné Rusko zaznamenala několik trpkých porážek v nedávných komunálních volbách.

PPP150W ( 25. září 2018 17:41 )

Obávám se, že si Rusko příliš idealizujete. Lidská práva jsou tam pošlapávána naprosto stejně, jako v USA. Jen se s tím tolik nepářou. Rusko je dnes možná větší totalita než kdy byla. Jen už nevládne Pepa Stalin, ale oligarchové v čele se svým prezidentem. Nebo jste vážně přesvědčen o tom, že je tam vše charašo? Jakým národem Rusové jsou, dostatečně ilustruje you tube. Ten moc médii ovlivněn není. Vždycky se u toho dost pobavím.Dokonce jsem přesvědčen, že Rusko a USA jsou nejen světové velmoce, ale také líheň adeptů na Darwinovy ceny. Možná v tomhle USA trochu pokulhává. Nas mnogo...

havran2 ( 25. září 2018 09:59 )

Měl by si to zkusit Putin,když chce být ve všem NEJlepší ! ! !

salto ( 25. září 2018 08:46 )

Asi se mu tam líbí

PPP150W ( 25. září 2018 06:39 )

Chcete internovat statisíce Rusů, soudruhu?

santikxauz ( 25. září 2018 01:57 )

Takoví rozvraceči státu mají dostat mnohaleté vězení těch v nejhorších věznicích.

Zobrazit celou diskusi